Header Ads

Header ADS

Μήπως ο Σατανισμός δεν είναι αυτό που νομίζεις; – Πολιτικός ακτιβισμός, «λέσχες Σατανά μετά το σχολείο» και παιδικά τραγουδάκια!

 


Τι είναι η τελετή αναίρεση της βάφτισης πώς συνδέεται ο σατανισμός με τον πολιτικό ακτιβισμό και την αυτονομία του σώματος.

Ο Σατανισμός είναι συνδεδεμένος στο μυαλό των περισσοτέρων με τελετές μαύρης μαγείας, αίματα, πεντάλφες και κόκορες. Μήπως όμως είναι κάτι πολύ παραπάνω αυτό;

Εκατοντάδες μέλη του Ναού του Σατανα (The Satanic Temple-TST) συγκεντρώθηκαν στη Βοστώνη το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απριλίου για το SatanCon, τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Σατανιστών.

Μία δημοσιογράφος του BBC παραβρέθηκε στο συνέδριο των Σατανιστών και περιγράφει όσα είδε -που δεν είναι μόνο τελετές και κέρατα, και εξερευνά τις διαφορετικές πτυχές του.

Τελετή αναίρεσης βάφτισης

Στη συγκέντρωση των Σατανιστών εκτελούνται πολλές τελετές, μία εκ των οποίων είναι αυτή της «αναίρεσης  βάφτισης». Στην τελετή αυτή οι συμμετέχοντες απορρίπτουν συμβολικά τις θρησκευτικές τελετές που έγιναν όταν ήταν παιδιά.

Φορούν έναν μακρύ μανδύα με κουκούλα και μια μαύρη μάσκα στο πρόσωπο. Τα χέρια τους είναι δεμένα με σκοινί, το οποίο στη συνέχεια πετάνε κάτι που συμβολίζει την απελευθέρωσή τους. Επίσης σκίζουν σελίδες από τη Βίβλο για την ανατροπή του χριστιανικού τους βαπτίσματος.

«Ως γκέι παιδί, το να ακούς ότι είσαι βδέλυγμα και πρέπει να καταστραφείς, είναι δυσβάσταχτο και στρέβλωσε τη σκέψη μου. Ο Σατανικός Ναός με βοήθησε να βρω λογική και ενσυναίσθηση» λέει ένας σατανιστής.

Τι είναι ο Σατανικός Ναός

Ο Σατανικός Ναός αναγνωρίζεται ως θρησκεία από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει ιερείς και εκκλησίες σε Αμερική, Ευρώπη και Αυστραλία.

Περισσότεροι από 830 άνθρωποι πήραν εισιτήρια για το συνέδριό του στα τέλη Απριλίου, το οποίο ονομάστηκε SatanCon.

Τα μέλη του λένε ότι στην πραγματικότητα δεν πιστεύουν στον Εωσφόρο ή την Κόλαση. Αντίθετα, λένε ότι ο Σατανάς είναι μια μεταφορά για την αμφισβήτηση της εξουσίας και την πίστη στην επιστήμη. Το γεγονός ότι τα μέλη της κοινότητας μοιράζονται αυτές τις κοινές αξίες την καθιστά θρησκεία, λένε.

Χρησιμοποιούν τα σύμβολα του Σατανά για τελετουργίες – για παράδειγμα όταν γιορτάζουν έναν γάμο ή όταν υιοθετούν ένα νέο όνομα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός ανάποδου σταυρού σε έναν βωμό ή συνθήματα τύπου «δόξα στον Σατανά».

Οι σατανιστές λένε ότι σέβονται το δικαίωμα του καθενός να επιλέγει την πίστη του και δεν έχουν πρόθεση να προκαλέσουν δυσαρέσκεια στους ανθρώπους. Βέβαια αυτό δεν εμπόδισε εκατοντάδες χριστιανούς να διαδηλώσουν έξω από το ξενοδοχείο που φιλοξένησε το SatanCon.

«Μας αποκάλεσαν “μαλ@κες που κάνουν ναρκωτικά» λέει ένας σατανιστής. «Ω, ο ουράνιος μπαμπάς είναι θυμωμένος μαζί μου!» αστειεύεται κάποιος άλλος.

Πολιτικός ακτιβισμός, αμβλώσεις και «οι λέσχες Σατανά μετά το σχολείο»!

Αν και, όπως ακριβώς αναμένει κανείς ακούγοντας για ένα συνέδριο Σατανιστών, το ξενοδοχείο γέμισε με «κέρατα», «διαβολικά» τατουάζ, μαύρες ρόμπες αλλά έγιναν επίσης παρουσιάσεις για τον πολιτικό ακτιβισμό και την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Ο πολιτικός ακτιβισμός αποτελεί βασικό μέρος της ταυτότητας τους. Ο Ναός του Σατανά πρεσβεύει ότι η θρησκεία και το κράτος πρέπει να είναι διαχωρισμένα, και μάλιστα συχνά καταθέτει αγωγές στις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί τη διάκριση αυτή.

Ο Ναός υποστηρίζει επίσης την πρόσβαση στις αμβλώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο καθένας πρέπει να έχει αυτονομία πάνω στο σώμα του. Νωρίτερα φέτος, άνοιξε μια διαδικτυακή κλινική με έδρα το Νέο Μεξικό, η οποία παρέχει χάπια άμβλωσης μέσω ταχυδρομείου και έχει αναπτύξει ένα τελετουργικό άμβλωσης με στόχο την ανακούφιση των γυναικών.

Ένα άλλο project τους που τραβάει τα βλέμματα –και τα πρωτοσέλιδα- είναι οι «λέσχες Σατανά μετά το σχολείο». Ο Ναός πιστεύει ότι η θρησκεία δεν έχει θέση στα σχολεία και έτσι έχει δημιουργήσει αυτές τις λέσχες, οι οποίες επικεντρώνονται στο να μάθουν στα παιδιά τη σημασία της κοινωνικής προσφοράς και την κριτική σκέψη.

Οι επικριτές τους λένε ότι τρομάζει τα παιδιά, αλλά ο Ναός του Σατανά υποστηρίζει ότι στις λέσχες αυτές δεν υπάρχουν δαίμονες. Έχουν ένα παιδικό τραγούδι – Ο φίλος μου ο Σατανάς – με μια χοροπηδηχτή κινούμενη κατσίκα και τους στίχους: «Ο Σατανάς δεν είναι κακός τύπος, θέλει να μάθεις και να αναρωτηθείς γιατί. Θέλει να διασκεδάζεις και να είσαι ο εαυτός σου – και παρεμπιπτόντως δεν υπάρχει κόλαση!».

«Ήθελα να βεβαιωθώ ότι δεν θυσιάζουν μωρά» – Τι λέει ένα μέλος του Ναού του Σατανά

Η Araceli Rojas, που έδωσε το «παρών» στο SatanCon, βρίσκει τις βασικές αρχές του Ναού του Σατανά εύκολα εφαρμόσιμες.

«Νιώθω ότι πάντα ήμουν σατανίστρια, απλά δεν το ήξερα» λέει. Έμαθε για πρώτη φορά για τον TST μέσω του TikTok το 2020. «Σε εκείνο το σημείο το έψαξα. Λίγο φοβισμένη, νομίζω, όπως θα έκαναν οι περισσότεροι. Και ήθελα πραγματικά να βεβαιωθώ ότι δεν θυσιάζουν μωρά! Μετά άρχισα να μπαίνω στην κουλτούρα τους και άρχισα να συμμετέχω σε συναντήσεις και τελικά συνειδητοποίησα ότι όχι, δεν είναι τέτοιοι τύποι και είναι απλώς ένα σύμβολο που χρησιμοποιούν και είναι πραγματικά πολύ καλοί άνθρωποι» συμπλήρωσε.

Πολλοί επίσης λένε ότι η μύησή τους στον Ναό του Σατανά έγινε με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Hail Satan?» του 2019, σε σκηνοθεσία Penny Lane, το οποίο εξερευνά τις Αρχές του Ναού και τον πρώιμο ακτιβισμό.

Ο TST λέει ότι αύξησε τα μέλη του από 10.000 το 2019, σε περισσότερα από 700.000 σήμερα.

Οι ιδρυτές του Ναού του Σατανά και οι κίνδυνοι για τα μέλη του

Ο Lucien Greaves (ψευδώνυμο) ίδρυσε τον Ναό του Σατανά με τον Malcolm Jarry (επίσης ψευδώνυμο) έχοντας την ίδια πίστη και οι δύο στη θρησκευτική ελευθερία.

Συχνά τα Μέσα παρουσιάζουν τον Ναό του Σατανά ως «φάρσα» που ζητούν προσοχή και προσποιούνται ότι είναι θρησκεία αλλά ο Greaves καθόλου δεν συμφωνεί.

«Οι άνθρωποι δεν μας παίρνουν στα σοβαρά αλλά αρνούμαι να πιστέψω ότι όλα πρέπει να είναι χωρίς χιούμορ για να θεωρούνται αυθεντικά» λέει.

Πολλά μέλη του TST «κρύβονται» γιατί κινδυνεύει η ασφάλειά του. Δεν είναι λίγα τα μέλη που έχασαν τη δουλειά τους, την κηδεμονία των παιδιών τους και βρήκαν βόμβες στα αυτοκίνητά τους επειδή είπαν ότι είναι Σατανιστές.

Η Chalice Blythe, εκπρόσωπος της εκστρατείας του Ναού για τα θρησκευτικά δικαιώματα αναπαραγωγής, βρέθηκε με ένα όπλο στο κεφάλι και αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της αλλά εκείνη λέει πως «άξιζε τον κόπο». «Αν οι εχθροί μου είναι άνθρωποι που θέλουν να μου αφαιρέσουν τα δικαιώματά μου, είμαι περήφανη».

«Ο Σατανισμός αντιπροσωπεύει όλα όσα πιστεύω, τη σωματική αυτονομία, τη συμπόνια, τον σεβασμό, την επιστήμη. Και ο Σατανάς αντιπροσωπεύει αυτούς που εκδιώχθηκαν, αυτούς που σκέφτονται διαφορετικά. Η γοητεία του Σατανά είναι ότι είναι ο αποδεκτός, ο περιεκτικός και κάποιος με τον οποίο μπορώ να ταυτιστώ περισσότερο» λέει ο Typhon Nyx, που πρόσφατα πέρασε από την αθεΐα στον Σατανισμό.


ΕπιμέλειαΠαναγιώτα Ρουγκάλα.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.