Header Ads

Header ADS

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΝΑΓΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΥ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΔΗΠΕΘΕ



ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 16/11/2023

«Επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση και η οικονομική ενίσχυση του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ»

Συνάντηση εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των ΔΗΠΕΘΕ.

Με πρωτοβουλία της ΚτΕ Πολιτισμού – βουλευτού Λακωνίας κας Νάγιας Γρηγοράκου πραγματοποιήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και των Καλλιτεχνικών Διευθυντών των ΔΗΠΕΘΕ.

Στην συνάντηση οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές παρουσίασαν τα προβλήματα που απασχολούν διαχρονικά τα ΔΗΠΕΘΕ και αφορούν τα εμπόδια που προκύπτουν από την απουσία κοινού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και τη μη ευθυγράμμιση τους με τους υπόλοιπους καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Εθνικό Θέατρο, Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), από την εξαιρετικά χαμηλή χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και από την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η ΚΥΑ 2/9844/ΔΕΠ σχετικά με τις προσλήψεις καλλιτεχνικού προσωπικού στα ΔΗΠΕΘΕ.

Η σοβαρή θεσμική υποβάθμιση των ΔΗΠΕΘΕ σε επίπεδο λειτουργίας αναγκάζει τους καλλιτεχνικούς διευθυντές να ανακαλύπτουν διαρκώς «πατέντες» για την εξασφάλιση του απαιτούμενου καλλιτεχνικού και όχι μόνο προσωπικού, καθώς με την εν λόγω ΚΥΑ και την μισθολογική υποβάθμιση που επιφέρει είναι πρακτικά ανέφικτο ένας καλλιτέχνης να υποστηρίξει τη μετακίνηση και τη διαμονή του σε μία πόλη που φιλοξενεί ΔΗΠΕΘΕ.

Παράλληλα, η συστηματική απουσία και η μη υποστήριξη του αρμόδιου Υπουργείου αφήνει εκτεθειμένους τους καλλιτεχνικούς διευθυντές σε συγκρούσεις τοπικιστικού περιεχομένου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται στη δίνη προσωπικών εγωισμών και φιλοδοξιών τοπικών παραγόντων με ό,τι

αυτό συνεπάγεται για το καλλιτεχνικό τους σχεδιασμό, αλλά και την εύρυθμη λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ τονίστηκε ότι ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη το 1983, με στόχο την πολιτιστική αποκέντρωση και την ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιφέρειας, επιβάλλεται να αναβαθμιστεί και να μετασχηματιστεί τόσο σε θεσμικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Εξάλλου, η διαχρονική και ταυτοτική πλέον σχέση που συνδέει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με το θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ αποτελεί θεμέλιο για την αποτελεσματική συνεργασία που θα αποτυπωθεί άμεσα με ουσιαστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά και παρεμβάσεις στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής εκπροσώπησαν η Βουλευτής Λακωνίας – ΚτΕ Πολιτισμού κα Νάγια Γρηγοράκου, η Γραμματέας της Κ.Ο. – Βουλευτής Λάρισας κα Ευαγγελία Λιακούλη, ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος – Βουλευτής Κοζάνης, η κα Χριστίνα Σταρακά – Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Μανώλης Χνάρης – Βουλευτής Ρεθύμνης, η κα Κατερίνα Σπυριδάκη – Βουλευτής Λασιθίου, από τον Τομέα Πολιτισμού η κα Ίρις Ζαχμανίδη, ο κ. Σπύρος Πώρος και ο κ. Βαγγέλης Παπούλιας και οι επιστημονικοί συνεργάτες κα Ελένη Γεωργοπούλου, κα Ιόλη Τέντε και κα Ελένη Χριστοδουλίδη, ενώ από την πλευρά των ΔΗΠΕΘΕ στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Καλλιτεχνικοί Διευθυντές κ. Νίκος Ορφανός - ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ, κα Βαρβάρα Δούκα - ΔΗΠΕΘΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, κα Κυριακή Σπανού - ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ, κος Χάρης Πεχλιβανίδης - ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, κα Εύα Οικονόμου – Βαμβακά – ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ, κα Έφη Θεοδώρου – ΔΗΠΕΘΕ ΚΡΗΤΗΣ και ο κ. Γιάννης Μαργαρίτης – ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.