Header Ads

Header ADS

ΕΠΑΜ:Για τη δολοφονία του 17χρονου στη Βοιωτία



Για τη δολοφονία του 17χρονου στη Βοιωτία

Ανακοίνωση της Π.Γ. του ΕΠΑΜ

Τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει νέα «κανονικότητα» η δολοφονία νεαρών Ρομά από την ΕΛΑΣ.

Πέραμα, Οκτώβρης 2021, Νίκος Σαμπάνης.

Διαβατά, Δεκέμβρης 2022, Κώστας Φραγκούλης.

Λεοντάρι Βοιωτίας, Νοέμβρης 2023, Χρήστος Μιχαλόπουλος.

Είμαστε σίγουροι ότι θα προστεθούν και άλλα θύματα σ’ αυτήν τη θλιβερή λίστα, όσο η πολιτική εξουσία δείχνει ανοχή, αν όχι ενθάρρυνση σε τέτοιες πρακτικές από την αστυνομία. Την αστυνομία που επιδεικνύει απίστευτη αδράνεια στην περίπτωση των Κροατών χούλιγκανς, αλλά υπερβάλλοντα ζήλο απέναντι σε άοπλους νεαρούς Ρομά.

Δεν αγνοούμε το γεγονός ότι υπάρχει παραβατικότητα στις τάξεις των Ρομά. Όπως δεν αγνοούμε ότι η περιθωριοποίηση γεννά την αποκλίνουσα συμπεριφορά αφού η περιθωριοποίηση και η φτώχεια είναι τα αδιέξοδα που οδηγούν σε φαβέλες, με την παραβατικότητα να φαντάζει για πολλούς ως η μόνη διέξοδος. Ιδίως όταν η διαχρονική πολιτική κοινωνικού αποκλεισμού των αθίγγανων που δεν τους επιτρέπει να ενσωματωθούν πλήρως στην κοινωνική ζωή, τούς προκαλεί την αίσθηση ότι είναι "ξένοι" κι όχι Έλληνες πολίτες. Όσο η πολιτεία οδηγεί κοινωνικές ομάδες στην απόλυτη φτώχεια και στο περιθώριο, τόσο θα αυξάνεται η παραβατικότητα. Και όσο τα στερεότυπα της κοινωνίας καλά κρατούν, τότε μια σφαίρα στο κεφάλι θα αντιστοιχεί στο ακριβές ανάλογο για την κλοπή ενός πορτοφολιού.

Είναι θλιβερή η διαπίστωση ότι ένα κομμάτι του λαού μας, που συνήθως ανήκει σε “υψηλότερο κλιμάκιο” της ελληνικής κοινωνίας, τους “νοικοκυραίους”, στερούμενο στοιχειωδών δημοκρατικών αντανακλαστικών, αλλά έμπλεο στερεοτύπων, ενστερνίζεται τη ρητορική της κυβέρνησης που θέλει να παρουσιάζει τον θύτη ως θύμα. Όσοι σκέφτονται μ’ αυτούς τους όρους, δεν βλέπουν το δόκανο που είναι στημένο για τους ίδιους λίγο παραπέρα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλοι έχουμε έναν κοινό εχθρό, ο οποίος δεν είναι άλλος παρά το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και όλοι όσοι το υπηρετούν.

Εχθρός είναι το κατοχικό, μνημονιακό καθεστώς που επιβλήθηκε στη χώρα με τη βοήθεια και στήριξη από το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει την αστυνομία και τους αστυνομικούς πραιτοριανούς των κατοχικών δυνάμεων, θωρακισμένους από κάθε είδους κοινωνικό ή κοινοβουλευτικό έλεγχο των αυθαιρεσιών τους. Για τον ίδιο λόγο ανέχονται - όταν δεν προάγουν οι ίδιοι - κάθε είδους αντιλαϊκές, αντιδημοκρατικές, έως και φασιστικές αντιλήψεις και νοοτροπίες στις γραμμές των σωμάτων ασφαλείας, αλλά και στρώνουν το έδαφος στην διαφθορά. Θέλουν την κοινωνία σε καθεστώς κοινωνικού εμφυλίου και ανασφάλειας, γι αυτό καλλιεργούν κάθε είδους διχαστικές αντιλήψεις και προκαταλήψεις μέσα στο λαό, ανάμεσά τους και τον ρατσισμό.

Το Ε.ΠΑ.Μ. εκφράζει την ξεκάθαρη θέση του, αφενός μεν για τη βελτίωση του εργασιακού πλαισίου και των αποδοχών των Ελλήνων αστυνομικών, αφετέρου δε, τονίζει την άμεση ανάγκη εκδημοκρατισμού της ΕΛ.ΑΣ και αποβολής όλων εκείνων των στοιχείων που εν είδει σερίφηδων, αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα σαν πιστολέρο της άγριας δύσης.

Καλούμε όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες αυτής της χώρας, να παλέψουμε προς αυτήν την κατεύθυνση για να αποκτήσουμε επιτέλους ένα αστυνομικό σώμα το οποίο πραγματικά θα μας προστατεύει από τους καθημερινούς κινδύνους, που θα καταδιώκει τους πραγματικούς εγκληματίες και όχι τους “φτωχοδιάβολους” της κοινωνίας.

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2023 Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.