Header Ads

Header ADS

Η ταινία «Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Δίσκος του Πεπρωμένου», ο Δίσκος της Φαιστού και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων!

 Του δρ. Μηνά Τσικριτσή, mtsikritsis@gmail.com

Η προσφατη ταινία με τον Χάρισον Φορντ ως Ιντιάνα Τζόουνς, δεν αναφέρεται τυχαίως στα μυστικά του Δίσκου της Φαιστού, τον οποίο συνδέει με αυτόν του Μηχανισμού των Αντικυθήρων...

Ζωντανεύει έτσι εκ νέου το παγκόσμιο ενδιαφέρον γύρω από τα άλυτα μυστικά, τα οποία ακόμη και τώρα προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν οι επιστήμονες κ.ά. 

Ξένοι τουρίστες, μετά που είδαν την ταινία, αύξησαν την επισκεψιμότητά τους στο ΑΜ Ηρακλείου για να δουν τον Δίσκο της Φαιστού...

Βλέποντας προσφατως την ταινία παρατήρησα μια στροφή όπου ο ηθοποιός Ιντιάνα Τζόουνς μιλά για την γραμμική Β ως κλειδί και παρουσιάζει ένα χρυσό δίσκο (γράφημα) που ομοιάζει με αυτό της Φαιστου. Η διαφορά είναι ότι οι σπείρες του ειναι γραμμένες με συλλαβες της γραμμικής Β γραφής όπως παρατηρούμε στην επισυναπτόμενη εικόνα 1.

 Ενας ενδιαφέρον συμβολισμός στον Δίσκο απο τους σχεδιαστές του:

 Στην ταινία ¨ο Δίσκος του Πεπρωμένου¨ ο Δίσκος αναφέρεται ως "Γράφημα" όπου είναι το κλειδί για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, όπου βοηθά τους πρωταγωνιστές να ταξιδέψουν μεσα απο μια Πύλη πίσω στον χρόνο, 23 αιώνες, και να βρεθούν με τον Αρχιμήδη στην μαχη των Συρακουσών. Πρακτικά οι δύο δίσκοι λειτουργούσαν ως χρονομηχανή.

 Στον σχεδιασμό του χρυσού Δίσκου παρατηρούμε ότι στο κέντρο του εμφανίζονται ο κύκλος του Ηλίου που εχει μεσα του 16 ακτίνες σε συνδυασμό με τον μηνίσκο της Σελήνης. Πρακτικά η εικόνα φαίνεται ότι θέλει να δηλώσει την περίοδο των 16 ετών ¨Σάρος¨ , όπου επαναλαμβάνονται οι Εκλείψεις Ηλίου και Σελήνης, στοιχείο που προβλέπει και μηχανισμός των Αντικυθήρων. Στην περιφέρεια του Δίσκου παρατηρούμε επίσης την εικόνα 2, όπου είναι αποτυπωμένο ένα διπλό ελληνικό Π 45 φορές, στοιχείο που πιθανόν παραπέμπει σε 45 χρονικές πύλες αιώνων όπου οι πρωταγωνιστές μπορούσαν να ταξιδεύουν.

ΠΗΓΗΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.