Header Ads

Header ADS

ΚΚΕ για το ναυάγιο στη Μάνη: Να καταργηθεί η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και ο Κανονισμός του Δουβλίνου



Ενας ακόμα μετανάστης έχασε τη ζωή του κυνηγώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή, εν μέσω πλου που κατέληξε σε ακτή της Λακωνίας. Πρόκειται για έναν ακόμα νεκρό στη θάλασσα του Αιγαίου ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, και της εξαθλίωσης όπου έχουν καταδικαστεί οι χώρες τους.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης 47 μεταναστών στα παράλια της Λακωνικής Μάνης, στα Αρφίγκια του Νέου Οίτυλου, όταν ιστιοφόρο σκάφος που τους μετέφερε προσάραξε σε μικρό ορμίσκο.

Σύμφωνα με το Λιμεναρχείο, στο σκάφος επέβαιναν 47 άτομα (15 άνδρες, 16 γυναίκες και 16 παιδιά), κυρίως Αφγανοί και ένας Ιρακινός, έχοντας προορισμό την Ιταλία. Εντοπίστηκε επίσης ένας νεκρός άνδρας ο οποίος είχε καταλήξει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, πιθανώς από παθολογικά αίτια.

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αρεόπολης για προληπτικούς λόγους και 7 γυναικόπαιδα (4 παιδιά και 3 γυναίκες), ηλικίας 2 έως 33 ετών, στο Νοσοκομείο Σπάρτης για εξετάσεις. Εκεί αποφασίστηκε η μεταφορά ενός παιδιού 2 ετών σε παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Οι υπόλοιποι 41 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο Γυθείου.

Από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, πριν προσαράξει στη στεριά το σκάφος βρισκόταν στη θάλασσα για περίπου πέντε μέρες, ξεκινώντας από τα τουρκικά παράλια. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες επίσης έγιναν έρευνες τόσο στη στεριά όσο και στον βυθό, για τυχόν ύπαρξη και άλλων ατόμων.

Τώρα στελέχωση νοσοκομείων και ΚΥ

Σε δήλωσή του για το συμβάν ο Αλέκος Βουνάσης, διευθυντής του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ, αφού αναφέρθηκε στα αίτια που προκαλούν την προσφυγιά και ευθύνονται για τα προβλήματα και των μεταναστών και του ελληνικού λαού, με αφορμή και την έλλειψη προσωπικού στον τομέα της Υγείας το οποίο κλήθηκε και στον νομό να συμβάλει, μεταξύ άλλων τόνισε: «Και με αφορμή το τελευταίο περιστατικό, καλούμε τον λαό και της Λακωνίας να γυρίσει την πλάτη του σε όλους όσοι ευθύνονται για τα δεινά του, να αντιπαλέψει αυτήν την πολιτική, να αγωνιστεί μαζί με το ΚΚΕ για στελέχωση όλων των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, για σύγχρονο, δωρεάν σύστημα Υγείας, με βάση τις σημερινές ανάγκες».

Αλλα ναυάγια

Υπενθυμίζεται ότι στις 5/2 τραγική κατάληξη είχε ναυάγιο με ξεριζωμένους που έγινε στη Λέρο, στη θέση Παντέλι, καθώς έχασαν τη ζωή τους τρία αγόρια και ένα κορίτσι, αλλά και μία γυναίκα 20 ετών. Υπήρχαν δε τρεις αγνοούμενοι.

Τρεις νεκροί (δύο γυναίκες και ένας άντρας), άγνωστος αριθμός αγνοούμενων και 28 διασωθέντες ήταν ο απολογισμός άλλου ναυαγίου με πρόσφυγες και μετανάστες, στις 7/2 στη Λέσβο, στην περιοχή της Θερμής, πολύ κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο της Προβοσκίδας.

Τραγικό ναυάγιο σημειώθηκε και την 1/3, βορειοανατολικά της Κω, με δύο νεκρούς και έναν αγνοούμενο, όταν ανετράπη σκάφος με 27 επιβαίνοντες. Διασώθηκαν 24 άνθρωποι.

Αλλη τραγωδία με ξεριζωμένους σημειώθηκε στις 11/3, όταν πέντε πρόσφυγες εντοπίστηκαν ζωντανοί στο Φαρμακονήσι. Το ναυάγιο σημειώθηκε σε τουρκικά χωρικά ύδατα, όπου σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής είχαν περισυλλέξει σώα 11 άτομα αλλά και 5 σορούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.