Header Ads

Header ADS

ΚΥΘΗΡΑ:ΜΕ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ-Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

¨Με ¨ανοιξιάτικο¨ καιρό και με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη, τελέστηκε ο Αγιασμός των υδάτων στα λιμάνια των Κυθήρων (Καψάλι,Αβλέμωνας,Διακόφτι Αγία Πελαγία) σήμερα Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023¨


Με τη δέουσα θρησκευτική ευλάβεια πραγματοποιείται σήμερα η μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, τα Θεοφάνεια  - Πλήθος κόσμου σε ναούς, λιμάνια, ποταμούς και λίμνες για τον Αγιασμό των Υδάτων. 


* ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ *

Φωτορεπορτάζ ADELIN FM

Γιώτα Πολίτη


Ολοκληρώθηκαν με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα στο λιμάνι της Αγίας Πελαγίας οι εκδηλώσεις Αγιασμού των Υδάτων στα Κύθηρα σήμερα 6 Ιανουαρίου 2023.

Στις 4 μ.μ.πλήθος κόσμου από ολόκληρο το νησί τίμησε τις εορταστικές εκδηλώσεις στο λιμάνι, με ιδιαίτερη ευλάβεια και κατάνυξη, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Σεραφείμ και των ιερέων Κωνσταντίνου Μπιθικότζη, Πέτρου Μαριάτου και Ιωάννη Γολεμάτη και των Αρχών.


Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Δήμαρχος κ.Χαρχαλάκης, και οι  Αντιδήμαρχοι κ.Ζαντιώτης και Κωνσταντίνος Καψάλης 

Αψηφώντας τα κρύα νερά αλλά με την δύναμη του Θεού, βούτηξαν στα παγωμένα νερά 5 νέα παιδιά απο τα Κύθηρα για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο τυχερός ήταν ο Ανάργυρος Σοφίος (Αστυνομικός) από τον Ποταμό.



Το μήνυμα της ημέρας έστειλαν όλοι οι παρόντες σε όλους τους Κυθήριους και σε όλους τους απανταχού χριστιανούς !
Χρόνια Πολλά και Φωτισμένα !




Θα ακολουθήσει και video με νεότερη ανάρτηση
----------------------------------
Αίθουσα Σύνταξης
-----------------------

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα θρησκευτική κατάνυξη γιορτάζονται σήμερα σε όλη τη χώρα τα «Θεοφάνεια» και ο Αγιασμός των υδάτων. Πλήθος κόσμου συρρέει από νωρίς το πρωί στους ναούς όλης της χώρας ενώ με την ορθή μεγαλοπρέπεια θα πραγματοποιηθεί και ο αγιασμός των υδάτων σε πόλεις και χωριά της επικράτειας.

Σήμερα, ημέρα των Θεοφανείων, αγιάζονται τα ύδατα με τον ιερέα να ρίχνει τον Σταυρό σε θαλάσσιο χώρο λιμανιών, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Χριστιανοί Ορθόδοξοι βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των πολιτών. Καμπάνες και σειρήνες πλοίων ηχούν χαρμόσυνα. Στη συνέχεια οι πιστοί πίνουν με ευλάβεια από τον αγιασμό, συμβολικά με τρεις γουλιές.

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια

Τα «Θεοφάνεια» που λέγονται επίσης, «Επιφάνια» και «Φώτα». είναι μια μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το όνομα «Θεοφάνεια» προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας. Στις Δυτικές Εκκλησίες, τα Θεοφάνια είναι περισσότερο συνδεδεμένα με την προσέλευση και την προσκύνηση των Τριών Μάγων στη Φάτνη της Γέννησης του Ιησού.

Ο Μεγάλος Αγιασμός των Θεοφανείων

Δύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων:

  1. Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.
  2. Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.

Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Η εκδήλωση αυτή στη χώρα μας έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς παρίστανται οι Αρχές της κάθε περιοχής.

newsbomb.gr
















































14 σχόλια:

  1. όσο πάμε στις εκλογές θα δείτε πολλά ακόμα... το 2019 τραβιόντουσαν και κοινωνάγανε κάθε μέρα και μετά τις εκλογές δεν ξαναπατήσανε σε Εκκλησία! ε κάτι τέτοιο θα δείτε και τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγιασμός των υδάτων είναι αυτό που γίνεται από διασώστες στο Αιγαίο και όχι το μακροβούτι για τον σταυρό στις κολυμβήθρες του Σιλωάμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αγιασμός των υδάτων είναι (ή θα έπρεπε να είναι) αυτό που κάνουν οι ανιδιοτελείς διασώστες, όταν ρίχνονται στα κύματα για να βγάλουν στην ακτή ένα μισοπνιγμένο παιδί. Τα νερά αγιάζονται στα ανοιχτά της Λέσβου και των Κυθήρων, και όχι στις κολυμβήθρες του Σιλωάμ όπου επιχειρούν οι διεφθαρμένοι της αντίπερα όχθης να ξεπλύνουν τα βρώμικα χέρια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ άσχημο όταν πνίγονται άνθρωποι, αλλά στις βάρκες για να διασχίζουν τη θάλασσα δεν τους έβαλε κανείς με το ζόρι.
      Αλλά για αυτούς που τους βάζουν στις βάρκες, στα τουρκικά παράλια για να διασχίσουν τη φουρτουνιασμένη θάλασσα, δε βλέπω να γράφεις ανάλογα σχόλια. Πριν πέσουν ανιδιοτελείς διασώστες να διασώσουν μισοπνιγμένα παιδιά, κάποιοι άλλοι πολύ ιδιοτελείς απατεώνες κερδοσκόποι τα έστειλαν για να κερδίζουν εκείνοι με το θάνατό τους.
      Όσοι διασώστες και να τα ''αγιάζουν'' καθημερινά, δεν βλέπω να καθαρίζονται από τη θανάσιμη μόλυνση της αισχροκέρδειας των διακινητών και των ΜΚΟ που τους υποστηρίζουν.. Απεναντίας, αυτή η μόλυνση συνεχώς εξαπλώνεται...

      Διαγραφή
  4. Όλοι με τον ευλογημένο!!!
    Άλλος με τη βάρκα μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ήθελα να ξέρα
    νομίζουν ότι είμαστε τόσο ηλίθιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. to megalytero dwro gia ton xarxalaki einai aftos o ipopsifios
    voutiro sto psomi tou
    kai aftoi poy ton stirizoyn poy 2 fores xasane tis ekloges

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πόσους αντιδημάρχους έχει τάξει; Ίσαμε 100!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητήρια στο παιδί του Λιμενικού που έπιασε πρώτος το Σταυρό αλλά του τον βούτηξαν από τα χέρια. Ο Τίμιος Σταυρός θα δώσει την απάντηση του πολύ σύντομα σε όσους τον μετατρέπουν σε ψηφοδέλτιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έχω να κάνω μια ερώτηση
    Γιατί δεν μας είπατε τα ονόματα και όσων πιάσανε το Σταυρό στο Καψάλι, τον Αβλέμωνα, το Διακόφτι και την Πλατέα Άμμο; Υπάρχει κάποιος λόγος;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχετε τόσο περιέργεια να τα μάθετε? η το πρόβλημα σας είναι ο κ.Σοφίος λέω εγώ τώρα...

      Διαγραφή
    2. έχω περιέργεια να τα μάθω φυσικά! Το πρόβλημα μου δεν είναι κανένας κ. Σοφίος αλλά η έλλειψη αντικειμενικότητας ή αλλιώς τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια!

      Διαγραφή
    3. Ναι δεν έχουμε κάποιο λόγω να προβάλουμε τον κ. Σοφίο όπως νομίζετε γιατί αυτό μας λέτε πλαγίως.Καλύψαμε δημοσιογραφικά την τελετή Αγιασμού μόνο από το λιμάνι της Αγίας Πελαγίας με φωτορεπορταζ και video,από το Καψάλι αν είδατε ανεβάσαμε φωτογραφίες όπως και από λιμάνια της Λακωνίας (Νεάπολη,Ελιά,Μονεμβασιά κ.λ.π) από φίλους αναγνώστες μας που μας τις έστειλαν,μακάρι να μπορούσαμε να είμαστε
      σε όλα τα λιμάνια...Περί αντικειμενικότητας και νιαουρισμάτων αφήστε τα καλύτερα δεν μας αγγίζουν....Ευχαριστούμε για τα σχόλια.

      Διαγραφή

Από το Blogger.