Header Ads

Header ADS

27 Ιανουαρίου 1974: Ο θάνατος του «Διγενή» Γρίβα



Πεθαίνει σαν σήμερα σε ηλικία 76 ετών από ανακοπή καρδιάς, ο Γεώργιος «Διγενής» Γρίβας στο υπόγειο κρυσφύγετό του στη Λεμεσό. Γεννημένος στην Χρυσαλινιώτισσα Λευκωσίας το 1897, στάλθηκε στην Αθήνα να σπουδάσει γιατρός αλλά αντί αυτού, εγγράφηκε στην Σχολή Ευελπίδων και έγινε αξιωματικός. Πολέμησε στη Μικρά Ασία (Χ Μεραρχία Πεζικού) και στην Πίνδο το 1940 (ΙΙ ΜΠ) ενώ στην Κατοχή οργάνωσε την αντιστασιακή οργάνωση «Χ». Μετά την εμπλοκή της οργάνωσης στα Δεκεμβριανά αναγκάστηκε να διαλύσει την «Χ» και να αποστρατευτεί το 1946.

Στη συνέχεια επιχείρησε να μπεί στην πολιτική χωρίς όμως αποτέλεσμα και αφοσιώθηκε στην αποτίναξη της βρετανικής κυριαρχίας από την ιδιαίτερη πατρίδα του. Ίδρυσε την ΕΟΚΑ, την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, σε συνεργασία με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Μακάριο τον ΙΙΙ και διεξήγαγε για 5 χρόνια έναν από τους πιο επιτυχημένους ανταρτοπολέμους της σύγχρονης εποχής, που κατέληξε στην ανεξαρτησία της Κύπρου το 1960.

Θα επιστρέψει στην Κύπρο κατά τη διάρκεια των ενδοκοινοτικών συγκρούσεων του 1964 διευθύνοντας τις επιχειρήσεις της Εθνικής Φρουράς αλλά η σύνδεσή του με τα γεγονότα Κοφίνου-Αγ. Θεοδώρων, θα καταλήξουν στην ανάκληση της ελληνικής Μεραρχίας και του ιδίου στην Αθήνα. Το 1968 θα οργανώσει κίνημα ανατροπής της δικτατορίας σε συνεργασία με μέλη της ΕΟΚΑ και Ελλήνες αξιωματικούς αλλά η δράση του θα προδοθεί και η οργάνωση θα εξαρθρωθεί

Η μη ευόδωση των προσπαθειών του για ένωση του νησιού με την Ελλάδα και οι τάσεις αποστασιοποίησης του Μακαρίου, πλέον προέδρου του νησιού, τον οδήγησαν να οργανώσει το 1971 την παραστρατιωτική ΕΟΚΑ Β’, από μερικά παλιά μέλη της αρχικής οργάνωσης και νέους. Η δράση της θα διχάσει τον κυπριακό λαό σε μια κρίσιμη στιγμή.

Στάθης Βασιλείου /military-history.gr/


 

1 σχόλιο:

  1. Βαγγέλης Σμαρδένκας29 Ιανουαρίου 2023 στις 12:41 μ.μ.

    :Αρχιζω με αυτο.: «Ο Γρίβας έλεγε, έχουμε τρεις εχθρούς: Τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, έλεγε, ήταν οι κομμουνιστές». Ο ιδιος στις 19-2-44 δηλώνει τα εξής: «Η πίστις μας στον πατριωτικό αγώνα για την εξόντωση του κουμμουνισμού είναι ακλόνητη. Για το σκοπό αυτό βοηθούμε έκ του Αφανούς το έργο των Σωμάτων Ασφαλείας καί συντονίζουμε τή δράση μας κατά συνοικίας μέ τίς άλλες Εθνικές όργανώσεις.Οι σχέσεις της X με τα τάγματα των Γερμανοτσολιάδων είναι στενότατες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.