Header Ads

Header ADS

Η εορτή των Χριστουγέννων που αποτελεί "σεισμόν γής"



π.Παναγιώτης Αρώνης


Η εορτή των Χριστουγέννων που αποτελεί "σεισμόν γής", κατά την χαρακτηριστική έκφραση του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, είναι το κεντρικό μυστήριο όλης της Θείας Οικονομίας. Η δημιουργία και η σωτηρία, όλη η ελεημοσύνη και η φιλανθρωπία της αγίας Τριάδος, ανακεφαλαιώνονται στον Θεάνθρωπο Χριστό, που με την ενσάρκωση Του κι όλα τα μυστήρια της ένσαρκης παρουσίας Του, απεκάλυψε τη χριστολογική καί χριστοκεντρική ρίζα και προοπτική κάθε πραγματικότητας και ολόκληρης της πραγματικότητας. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι που είναι απλώς γραμμένο στο Ευαγγέλιο αλλά ένα γεγονός, που βιώνεται στην ιστορία αποκαλύπτοντας την διαχρονικότητα που έχει το Σπήλαιο διά μέσου των αιώνων αποτελώντας ταυτόχρονα και το μεγάλο μυστικό που μόνο όταν ο άνθρωπος καλλιεργήσει βαθιά μέσα στην ψυχή και την καρδιά μπορεί να ανακαλύψει και να αποκωδικοποιήσει θεολογικά και ουσιαστικά.

Ο σύγχρονος άνθρωπος " ο καθήμενος εν σκότει" θα αρχίσει να αναζητά τον αστέρα που θα φωτίσει την δική του φάτνη. Μια φάτνη που όσο ταπεινή κι αν είναι, ο Χριστός θα την καταδεχθεί, θα την ενοικήσει και θα την μετατρέψει σε σώμα της Βασιλείας του Θεού αποβάλλοντας τα ανάκτορα του Ηρώδη και φέροντας το πνεύμα των Χριστουγέννων στη ζωή του με τέτοιο τρόπο, ώστε μέσα από την προσωπική αυτή αναζήτηση το αστέρι των μάγων να γίνει η χαρά της γιορτής δια της οποίας ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος να ξαναβρεί το νόημα και την αυθεντικότητά του. Μια αυθεντικότητα που θα εκφράζει και το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων μακριά από λαμπάκια και ψεύτικες φάτνες αλλά ψάλλοντας μυστικά και ενδοκαρδιακά το "Χριστός γεννάται, δοξάσατε".
Αγαπημένου μου, Νεαπολίτες, Βατικιώτες και ξενιτεμένα μας παιδιά, σας εύχομαι μια ευλογημένη και χαριτωμένη ζωή από τον Γεννηθέντα Κύριό μας που έφερε στον κόσμο το φως, τη χαρά, την ελπίδα, την ειρήνη, την ανθρωπιά. Το δώρο μας πρός όλους: Να δώσουμε χαρά όπου υπάρχει πόνος. Το δώρο μας προς τον Θεό: την καρδιά μας! «Δός μοι σήν καρδίαν»! Χρόνια πολλά σε όλους! Ένα Άγιο Δωδεκαήμερο, μια Άγια ζωή για όλους μας!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ! ΑΛΗΘΩΣ ΕΤΕΧΘΗ!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.