Header Ads

Header ADS

Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία ανεβάζει την τιμή πάνω από τα 5 ευρώ



Η παραγωγή ελαιολάδου στην Τυνησία αναμένεται να φτάσει τους 200.000 τόνους την ελαιοκομική περίοδο 2022/2023, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Ελαιολάδου (Office National de l’Huile). 

Η παραγωγή θα είναι μειωμένη, κατά 20%, σε σύγκριση με την περσινή εσοδεία. Σημειώνει επίσης πτώση 22% σε σύγκριση με τον πενταετή μέσο όρο παραγωγής που εκτιμάται στους 257.000 τόνους, μεταξύ 2016 και 2021. 

Σύμφωνα με έρευνα που έκανε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Τύνιδα, η μείωση της φετινής παραγωγής εξηγείται κυρίως από την έλλειψη βροχοπτώσεων που παρατηρείται στο κέντρο και στα νότια της χώρας, που συγκεντρώνουν περίπου το 75% των ελαιοκαλλιεργειών, αλλά και στους καύσωνες που πλήττουν ολόκληρη τη χώρα. 

Οι αρμόδιες τυνησιακές Αρχές πάντως εκτιμούν, ότι ως αποτέλεσμα της μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής φέτος, θα σημειωθεί αύξηση των τιμών του ελαιολάδου, η οποία θα επιτρέψει στην Τυνησία να εξάγει μικρότερες ποσότητες ελαιολάδου με την ίδια ωστόσο αξία. 

Γενικά, ο όγκος των εξαγωγών ανέρχεται στο 80% της εθνικής παραγωγής. Η φετινή συγκομιδή θα ξεκινήσει αργότερα από το συνηθισμένο ως αποτέλεσμα της της έλλειψης βροχών και της καθυστερημένης ωρίμανσης. 

Ωστόσο, οι μειώσεις της παραγωγής δεν σημειώθηκαν ομοιόμορφα στις κύριες ελαιοκαλλιεργητικές περιοχές της χώρας. Ενώ η πλειονότητα σημείωσε πτώση της παραγωγής, αρκετές περιοχές εμφανίζουν αύξηση της σοδειάς. 

Φέτος, οι ελαιοπαραγωγοί στην περιφέρεια της πόλης Sfax αναμένουν να συλλέξουν περίπου 70.000 τόνους ελιές, σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων ετών με εκτιμώμενη παραγωγή ελαιολάδου τους 17.000 τόνους. Επιπλέον, ελαιοπαραγωγοί στην περιφέρεια της πόλης Monastir, προβλέπουν ότι η συγκομιδή της ελιάς θα είναι 65% χαμηλότερη από πέρυσι. Οι παραγωγοί στη μικρή παράκτια περιοχή της χώρας που βρίσκεται βόρεια του Sfax υπολογίζουν ότι θα μαζέψουν 20.000 τόνους ελιές που θα παράγουν 4.000 τόνους ελαιόλαδο. 

Στη βόρεια κεντρική Τυνησία, οι παραγωγοί από τη Manouba, πλησίον της Τύνιδας αναμένουν ότι η φετινή συγκομιδή ελιάς θα μειωθεί κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι. Στην περιφέρεια της πόλης Bizerete, οι παραγωγοί έχουν προβλέψει επίσης μικρότερη σοδειά και αναμένουν παραγωγή 18.000 τόνους ελιάς, που αναμένεται να αποδώσουν 3.600 τόνους ελαιόλαδο. Πέρυσι η περιοχή είχε παράγει 24.000 τόνους ελιές. 

Στη δυτική Τυνησία, οι ελαιοπαραγωγοί της περιφέρειας Gafsa αναμένουν να συλλέξουν για δεύτερη συνεχή χρονιά, περίπου 50.000 τόνους ελιές, οι οποίοι αντιστοιχούν σε 12.000 τόνους ελαιόλαδου. Αντιθέτως, οι καλλιεργητές στην περιφέρεια της πόλης Gabès, νοτίως του Sfax, αναμένουν απότομη αύξηση, με την παραγωγή να αυξάνεται στους 60.000 τόνους ελιών σε σύγκριση με 31.500 τόνους πέρυσι. Στο Sidi Bouzid, ακριβώς δυτικά του Sfax, οι παραγωγοί περιμένουν επίσης μια ικανοποιητική σοδειά εκτιμώντας ότι η παραγωγή ελιάς θα ξεπεράσει φέτος τους 190.000 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 40.000 τόνων σε σχέση με πέρυσι. 

Στη βορειοανατολική Τυνησία, αξιωματούχοι στην περιοχή Nabeul δήλωσαν ότι θα συλλέξουν περίπου 58.000 τόνους ελιές φέτος, μια αύξηση 4% σε σύγκριση με πέρυσι. 

Σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες τιμές πώλησης στην Τυνησία (Νοέμβριος 2022) κυμαίνονται από 12 έως 15 τυνησιακά δηνάρια (3,75 έως 4,6 ευρώ), ενώ σύμφωνα με εκτίμηση της Τυνησιακής Ένωσης Γεωργίας και Αλιείας (UTAP) θα φθάσει στα 17 δηνάρια (5,1 ευρώ).

Από την πλευρά του το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC) υποστηρίζει ότι το Νοέμβριο του 2022 το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Τυνησίας παρουσιάζει αύξηση από 4,70 ευρώ στα 4,90 ευρώ το κιλό.

Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.