Header Ads

Header ADS

Μιλάμε για τους πρόσφυγες & γνωρίζουμε τον σύγχρονο ήρωα Μιχάλη Πρωτοψάλτη !

 

Ελισάβετ Παπαδοπούλου Δασκάλα Σκάλα Λακωνίας

Όσα δεν έδειξε ο Αντ1.

Το κάτωθι κείμενο διαβιβάστηκε στη δημοσιογράφο του Αντ1:
Δραστηριότητα:Μιλάμε για τους πρόσφυγες & γνωρίζουμε τον σύγχρονο ήρωα Μιχάλη Πρωτοψάλτη !
Τάξη:Α'
Ως αφόρμηση για την έναρξη μαθήματος ηταν η επισυναπτομενη φωτογραφια(γκρεμός στα Κύθηρα-ναυάγιο με 95 πρόσφυγες).
Εμπλεκόμενα μαθήματα:
Μελέτη Περιβαλλοντος,
Γλώσσα,
Εικαστικα
Ενημέρωσα τους μαθητες μας για το ναυάγιο στα Κύθηρα (πόσοι προσφυγες διασώθηκαν, νεκρούς και αγνοουμενους).
Ενημερωσα οτι εχει συμβεί αυτό το γεγονός κοντα μας στα Κυθηρα.
Αμεσως πηγαμε στον χάρτη και αναζητήσαμε μαζι με τους μαθητες τα Κυθηρα.
Στη συνέχεια τους μίλησα για τον Μιχάλη Πρωτοψάλτη.
Ο σύγχρονος ήρωας που τη νυχτα δε διστασε, δε φοβήθηκε ,δεν κοιμηθηκε και έσωσε 80 συνανθρώπους του χωρις να τους γνωρίζει.
Ανάμεσα τους μπορει να βρίσκονταν οι γονεις των μαθητών μας,τα αδέρφια τους και οι συγγενείς τους.
Οι μαθητες δάκρυσαν.
Ετσι βρηκα την ευκαιρία και τους ρωτησα αν θέλουν να γνωρίσουν τον διασωστη και να του στείλουμε μια ζωγραφιά.
Οι μαθητες συμφώνησαν .
Μετα τους εξήγησα με απλό τρόπο τη διαφορά του πρόσφυγα (αναγκάζεται να φύγει έκτακτα από τη χώρα του χωρις να το επιθυμει)από τον μεταναστη(οικονομικός κυρίως ο μεταναστης).
Ανάπτυξη ενσυναισθησης (να μπουν στη θέση τους γιατι ανα πάσα στιγμή μπορούμε να βρεθουμε και εμείς στη θέση των προσφυγων).
Οι μαθητες ολοκλήρωσαν τη ζωγραφιά τους στον νέο ήρωα τους (διασωστη)με βάση την κατωθι σοκαριστικη φωτογραφια .Εν κατακλείδι, ενημερωσα τη διευθυντρια του 6/θ δημ.σχ.Ασωπου Φοινικιου Λακωνιας και συμφώνησε να συγκεντρωσουμε γονείς , κηδεμόνες , εκπαιδευτικοι και πολιτες είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας-προσφυγες στα Κύθηρα.
❗❗❗
(Προσωπικά εδωσα συγχαρητηρια στον διασωστη(τηλεφωνικα), δέχτηκε να μιλησει με τους μαθητες (χωρις να φαίνονται τα πρόσωπα μαθητων) και ζητήθηκε η διευθυνση του για να του διαβιβαστουν οι ζωγραφιες μαθητών στο σπιτι του.
Ενημερώθηκα απο τον διασωστη οτι διενυσε αποσταση 15χλμ για να σώσει τους προσφυγες από τις 12 τη νυχτα έως 3 τα ξημερώματα.)
Υποσημειωση:
Οι μαθητες της Α ταξης έως τώρα ήταν σε προγραφικο σταδιο και σε αναγνωση λέξεων ολικά μέσω εικονων .
Όμως κάποιοι μαθητες έχουν ευχερεια ηδη από το νηπιαγωγείο να διαβάζουν και να γράφουν γιαυτο έστειλαν γραπτώς το μηνυμα τους στον διασωστη.
Οι μαθητες γνωρίζουν την ευθύνη Τουρκίας και Ελλάδας για τις επαναπροωθησεις προσφυγων δηλ.οτι τους γυρίζουν πισω οι Τούρκοι στην Ελλάδα μεσα σε μια βάρκα με θαλασσοταραχη για να πνιγουν.Τεραστιες οι ευθύνες κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας με τα pushbacks.
Είναι δολοφόνοι.
Η εκπαίδευση είναι επικίνδυνη και μακαρι ολοι οι παιδαγωγοί να μην εργαλειοποιηθουν από την ποσοτικοποιηση που θελει να επιβάλει η κυβέρνηση μέσω της αξιολόγησης σε ολα τα επίπεδα και σε όλες τις βαθμίδες εκπαιδευσης.
"Η δουλειά μας (του εκπαιδευτικού) δεν τελειώνει στη διδασκαλία των μαθηματικών, της γεωγραφίας, του συντακτικού, της ιστορίας. Η δουλειά μας είναι να διδάξουμε αυτά τα πράγματα με σοβαρότητα και επιδεξιότητα, αλλά και να συμμετέχουμε, να αφιερωθούμε στον αγώνα για να νικηθεί η κοινωνική αδικία"(Πάουλο Φρέιρε
1921 έως 1997 ).
Oι μαθητες μου έρχονται στο σχολειο χαρούμενοι και φεύγουν χαρούμενοι ,γιατι είναι ένα σχολειο ,μια ταξη και τα μαθήματα
διαμορφωμένα σε εκείνα,στα θέλω τους ,στις ανάγκες τους !
Σημαντικο!
Δεν ενημερώθηκα από τη δημοσιογράφο οτι ηχογραφεί την τηλεφωνική μας συνομιλία και δε δέχτηκα να μιλησω μέσω skype στον ΑΝΤ1, γιατι γνωρίζω πολύ καλά τις πολιτικές του θέσεις για το ζήτημα των προσφυγων!






2 σχόλια:

  1. ''Οι μαθητες γνωρίζουν την ευθύνη Τουρκίας και Ελλάδας για τις επαναπροωθησεις προσφυγων δηλ.οτι τους γυρίζουν πισω οι Τούρκοι στην Ελλάδα μεσα σε μια βάρκα με θαλασσοταραχη για να πνιγουν.Τεραστιες οι ευθύνες κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας με τα pushbacks.
    Είναι δολοφόνοι.''
    Να ενημερώσει κάποιος την Εκπαιδευτικό, ότι pushbacks κάνει μόνο η Ελλάδα, όχι η Τουρκία, διότι εμείς δεν στέλνουμε λαθρομετανάστες στο θάνατο, στο ανοιχτό πέλαγος. Σπρώχνουμε πίσω, κοντά στις μικρασιατικές ακτές με ασφάλεια τους λαθρομετανάστες, διότι αν δεν το κάνουμε, θα πλημυρίσει η χώρα γεμίζοντας ανομία και εγκληματικότητα ακόμη περισσότερο απ' ό,τι είναι σήμερα. Τι θα πρέπει να κάνει τότε η κυβέρνηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι ακριβώς!Μπραβο να τα λέμε όπως πρέπει τα πράγματα.Κι επίσης να προσέχουμε τις ταμπέλες που βάζουμε σε κάποιους πχ σύγχρονος ήρωας!ΗΡΩΕΣ ήταν κάποτε κάποιοι άξιοι που έδωσαν τη ΖΩΗ ΤΟΥΣ για να ειμαστε εμείς ελεύθεροι.Σας παρακαλώ να προσέχετε τι λέτε.Είστε κι εκπαιδευτικός.ΚΡΙΜΑ….!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Από το Blogger.