Header Ads

Header ADS

Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε, γέλασε…





Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε, γέλασε…

(λίγο μακροσκελές αλλά αξίζει να διαβαστεί)
-------------------------------------------------------
Αναφορικά με το πρόσφατο παραλήρημα εκ μέρους τής προέδρου τού Νομικού Προσώπου τού οποίου αποτελώ μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, παραθέτω ορισμένα σχόλια και αποδείξεις σε απλά Ελληνικά, καθώς δεν είχα την τιμή να αποκτήσω εικόνα από τα «Καπιτώλια».
O Παιδικός Σταθμός Βοιών (και το Νηπιαγωγείο, παρεμπιπτόντως), χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου επί των ημερών τού Πέτρου Τατούλη. Δυστυχώς, ο κος ΤΑΤΟΥΛΗΣ, καλή τη πίστει, παρέδωσε το συγκεκριμένο έργο (και όχι μόνο), στη δημοτική αρχή Μονεμβασίας, η οποία από τότε έως και πριν λίγους μήνες, δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια τελειοποίησής του. Τρανή απόδειξη ο περιβάλλοντας χώρος για τον οποίο χρειάστηκε η επανειλημμένη πίεση εκ μέρους μελών τής αντιπολίτευσης ώστε να ολοκληρωθούν έστω τα αυτονόητα, δηλαδή μια πέργκολα για την προστασία των παιδιών από τον ήλιο!
Ο Δήμος, εφόσον παρέλαβε το χρηματοδοτούμενο από την Περιφέρεια, έργο, καλούνταν να μεριμνήσει και για την καλή του λειτουργία. Όμως, ούτε γι’ αυτό δεν ήταν άξιος, αφού ο Παιδικός Σταθμός Βοιών, την περασμένη χρονιά δέχτηκε τα παιδιά γύρω στις 15 Οκτωβρίου!!
Υπήρχε μάλιστα ορατός κίνδυνος να μην δεχτεί παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μέχρι που παρενέβησαν μέλη της αντιπολίτευσης και πίεσαν θετικά τις καταστάσεις.
Να θυμίσω επίσης, στην πρόεδρο που παριστάνει ότι έχει ξεχάσει πως, τα προηγούμενα χρόνια (άγνωστο πόσα), ο συγκεκριμένος Παιδικός λειτουργούσε με παράνομο προσωπικό, χωρίς ασφάλιση, άρα άνθρωποι σε «ομηρία» ψηφοθηρίας πληρώνονταν με μαύρο χρήμα για το οποίο, η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου, ζήτησε από εμάς, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, να κάνουμε τα στραβά μάτια σε εικονικά τιμολόγια που θα έκοβε ώστε δήθεν να καλύψει την πενιχρή μισθοδοσία. Παράλληλα με τα παραπάνω είχε επικαλεστεί κάθε ευφάνταστο ψέμα ώστε να πείσει του γονείς ότι για όλα φταίει το «κακό» το Κράτος και όχι η ίδια! Τους μιλούσε μάλιστα, για δήθεν καθυστερήσεις εκ μέρους της Κυβέρνησης στην προκήρυξη για το προσωπικό κοινωφελούς εργασίας ή για 8μηνες συμβάσεις που δήθεν δεν εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών! Και όλα αυτά ΨΕΜΑΤΑ προς τους καλοπροαίρετους γονείς! Η ίδια ιστορία συνεχίστηκε μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες.
Έτσι εξηγούνται και οι «μυστικές» συναντήσεις που πραγματοποίησε με τους γονείς ώστε απουσία αντίλογου να τους «σερβίρει» κάθε φορά κι ένα νέο «παραμύθι».
Όσο για τη φιλοξενία όλων των παιδιών δίχως να πληρώνουν τροφεία, αγγίζει τα όρια της τρέλας! Προφανώς και αυτό αποτελεί μέριμνα τού αρμόδιου Υπουργείου (βλέπε σχετική ανακοίνωση στην εικόνα), το οποίο χρηματοδοτεί όλους τους Δήμους της χώρας ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών! Έως τώρα είχαμε συνηθίσει μια δημοτική αρχή που οικειοποιείται τα έργα της Περιφέρειας! Τώρα οικειοποιείται και τα έργα τής Κυβέρνησης! Αλίμονό μας αν ήταν αρμόδια για τα τροφεία η νυν δημοτική αρχή! Τότε ίσως να ζούσαμε στιγμές όπως πριν λίγα χρόνια όπου δια στόματος δημάρχου ακούσαμε τη βούλησή του να κλείσει το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Βοιών εφόσον τα έσοδά του δεν ήταν αρκετά! Ευτυχώς αυτό τότε αποφεύχθηκε με παρέμβαση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης.
Όσο για το πρόσφατο βάψιμο στα κάγκελα, γελάω με την ασυνεννοησία μεταξύ των αρμοδίων της δημοτικής αρχής! Το Καλοκαίρι του 2021, με πρόταση της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης, έγινε δεκτό το αίτημα εθελοντισμού προσκόπων που φιλοξενήθηκαν στην περιοχή και θέλησαν να βάψουν ΔΩΡΕΑΝ την περίφραξη του Παιδικού Σταθμού. Πράγμα που έγινε καθώς το διαπίστωσα κατόπιν επίσκεψής μου στον χώρο.
Στη συνέχεια, έξι μήνες μετά, με απευθείας ανάθεση, η πρόεδρος έκοψε ένταλμα (βλέπε εικόνα), ελαιοχρωματισμού της περίφραξης του ίδιου παιδικού σταθμού σε ιδιώτη ελαιοχρωματιστή για εργασία που είχε ήδη οριστικοποιηθεί, αξίας 3.596 ευρώ! Αφύσικο ποσό για κάγκελα, αν κάποιος το συγκρίνει με το πρόσφατο βάψιμο ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του κτηρίου του ΚΔΑΠ ΜΕΑ, συνολικής επιφάνειας 500 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο κόστισε μόλις 2.976 ευρώ (βλέπε εικόνα)!
Και δεν φτάνει μόνο αυτό! Στο παραλήρημά της ισχυρίζεται ότι έβαψε ξανά τα κάγκελα το Καλοκαίρι του 2022! Μήπως έγινε για 3η φορά σε ένα χρόνο, η ίδια εργασία με εικονικό τιμολόγιο;
Από την παραπάνω επίγνωσή μου για την πραγματικότητα, προκύπτει το απαράδεκτο ψέμα της προέδρου πως ουδέποτε τα μέλη της αντιπολίτευσης είχαν επισκεφθεί τις δομές. Όχι μόνο λέει ψέματα, αλλά, οι κ.κ. Καλογράνης Δημήτρης και Σπυριδάκου Θεοδούλη, είχαν και έχουν επανειλημμένα ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ επικοινωνήσει με το προσωπικό στο προαύλιο αφού η είσοδος στον χώρο απαγορεύεται λόγω της πανδημίας. Η περιβόητη πέργκολα του Παιδικού Σταθμού εκκρεμούσε από το έτος 2017!! Πρόκειται δηλαδή, για άλλο ένα Γεφύρι της Άρτας της δημοτικής αρχής. Τελικά έφτιαξαν πριν περίπου έναν χρόνο, τη μισή!! Επισκεπτόμενοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τον χώρο, ρώτησαν το προσωπικό αν θα ήταν χρήσιμο και λογικό, να καλυφθεί ολόκληρο το ανατολικό προαύλιο με πέργκολα για την προστασία των παιδιών. Κατόπιν, λοιπόν, ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ τής αντιπολίτευσης διευθετήθηκε το θέμα και όχι από πρωτοβουλία τής ανεπαρκούς δημοτικής αρχής!
Αντίστοιχα, ο Παιδικός Σταθμός Παπαδιανίκων (και το Νηπιαγωγείο), μεταφέρθηκε στο νέο κτήριο, το οποίο κατασκευάστηκε πριν πολλά χρόνια στον πρώην Δήμο Ασωπού, δυνάμει της ισχυρής βοήθειας και επιμονής τού συμπατριώτη μας, Δημήτρη Αρρώνη του Βασιλείου!
Ήταν τέτοιο το ενδιαφέρον της νυν δημοτικής αρχής για το συγκεκριμένο σχολείο, ώστε υπήρξε χρονιά όπου κάτοικος επισκέφθηκε τον χώρο με δικό του χορτοκοπτικό μηχάνημα για να καθαρίσει εθελοντικά το προαύλιο.
Πολύ ενδιαφέρον όμως έχει και η επίσης, πρόσφατη τοποθέτηση προστατευτικού τάπητα στο προαύλιο του Παιδικού Σταθμού Παπαδιανίκων! Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι το κόστος του τάπητα είναι 14.000 ευρώ και η απευθείας ανάθεση έγινε 2 φορές γιατί τη μία φορά ανακλήθηκε επειδή η δήθεν Μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας ΔΕΝ έγινε δεκτή από τις Υπηρεσίες (βλέπε εικόνες)! Και λέω δήθεν, γιατί εδώ και αρκετές εβδομάδες, έχω ζητήσει αντίγραφο της εν λόγω μη αποδεκτής μελέτης και έως και σήμερα ΔΕΝ έχω λάβει απάντηση!
Ο Παιδικός Σταθμός Μολάων αποτελεί κληροδότημα του πρώην Δήμου Μολάων! Αν η πρόσφατη αγορά διαδραστικού πίνακα θεωρείται μέγα επίτευγμα για τα 10 χρόνια της παρούσας διοίκησης, τότε καλώς κάνουμε και πορευόμαστε ως, «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Τέλος, ο Παιδικός Σταθμός τής Μητρόπολης στη Μονεμβασία, ευτυχώς για τους Μονεμβασίτες ανήκει στην Μητρόπολη! Γι’ αυτό άλλωστε βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία τόσο Βρεφονηπιακού όσο και Παιδικού Σταθμού.
Αντί λοιπόν, η αρμόδια του Νομικού Προσώπου να κομπάζει επειδή αγόρασε με απευθείας ανάθεση διαδραστικό πίνακα για τη συγκεκριμένη δομή, καλύτερα θα ήταν να προσπαθήσει να της μοιάσει! Αυτό βέβαια είναι πολύ δύσκολο για κάποιον που σκορπάει προς άγνωστες κατευθύνσεις τα χρήματα που δίνει το Κράτος για τους εργαζόμενους στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς Μονεμβασίας, όπως άλλωστε έχω αναφέρει στο ΔΣ (βλέπε εικόνα).
Στα παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που έχει ΕΠΙΠΛΕΟΝ χρηματοδοτήσει το Κράτος για τη βελτίωση ασφάλειας των παιδιών, ποσά τα οποία φτάνουν έως και 50.000 ευρώ ανά Παιδικό Σταθμό. Πώς επενδύθηκαν αυτά τα χρήματα; Ουδείς γνωρίζει! Εδώ και εβδομάδες περιμένω απάντηση στη σχετική αίτησή μου να μου κοινοποιηθούν τα «έργα» που έχουν γίνει με τα συγκεκριμένα ποσά χωρίς φυσικά να έχω λάβει απάντηση!
Μήπως τελικά, κύριοι της δημοτικής αρχής, η αντιπολίτευση γνωρίζει καλύτερα από εσάς τα τεκταινόμενα στον Δήμο και δη στους Παιδικούς Σταθμούς; Και μήπως καθ’ ομολογία σας, 10 χρόνια ήσασταν απλοί κακοδιαχειριστές και θυμηθήκατε πρόσφατα κατόπιν πιέσεων, να βάψετε τα κάγκελα και να τοποθετήσετε δάπεδο για να μας κλείσετε τα μάτια;
Σχετικά τώρα με τα πανηγύρια. Τα πανηγύρια ΔΕΝ αποτελούν αυτοσκοπό ευκαιρίας εσόδων για τους συλλόγους!! Αυτό βέβαια απέχει πολλάκις από το σκεπτικό της προέδρου του Νομικού Προσώπου αφού επί των ημερών της και επί των ημερών όσων τη συντρέχουν, στον σύλλογο Παπαδιανίκων-Πλύτρας έρεε άφθονο το χρήμα εκ μέρους του Δήμου, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα της εικόνας. Αντιθέτως, όταν εγώ ανέλαβα πρόεδρος στον ίδιο σύλλογο, έπαψε κάθε «παροχή» εκ του Δήμου.
Τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων και οι εθελοντές ΔΕΝ περιμένουν αναγνώριση για την προσφορά τους αλλά το κάνουν με την καρδιά τους αλλιώς η προσπάθεια αποτυγχάνει. Πλείστα τα παραδείγματα γύρω μας!
Αντιθέτως, όσοι άνθρωποι συμμετάσχουν με την παρουσία τους στα πανηγύρια, αποτελούν τιμή για τον εκάστοτε Σύλλογο και τους εθελοντές, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τη δημοτική αρχή που χρησιμοποιεί αυτές τις δράσεις για την αυτοπροβολή της και για να σπείρει τη διχόνοια στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα με πληρωμένα τα έξοδα μετακίνησης από τους Δημότες!
Και πέρα από αυτό, τα Πανηγύρια γίνονται με αφορμή τις Παναγιές των Ελλήνων και γι’ αυτό συνήθως, γίνονται δίπλα στις εκκλησίες. Και αν δεν είναι δίπλα στις εκκλησίες, τότε επιλέγονται χώροι με συμβολικό τοπικό χαρακτήρα! Και γίνονται για το αντάμωμα, για τη συνύπαρξη, για το «ευχαριστώ» στην ξεχωριστή ατμόσφαιρα του χωριού, για να γεμίσει δύναμη ο άνθρωπος για τον Χειμώνα! Και γι’ αυτό οι ημερομηνίες πραγματοποίησής τους καθορίζονται λίγο μετά τον ερχομό των ξενιτεμένων και λίγο πριν ετοιμάσουν τις βαλίτσες τους για να επιστρέψουν στην Αθήνα, σε άλλες πόλεις ή στις ξένες χώρες στις δυσκολίες τής καθημερινότητας.
Δύσκολο πράγμα βέβαια, να γίνουν κατανοητές οι δυσκολίες από κάποιον που δεν διστάζει να κρύψει την επένδυση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ πίσω από το παιδί του που είναι λίγο μεγαλύτερο από 20 ετών!! Φαίνεται έχει ξεχάσει ότι θα πρέπει όλη η οικογένεια ενός αιρετού να κάνει δήλωση πόθεν έσχες…εκτός εάν δεν κάνει!
Ή μήπως πρόκειται για μαντικές ικανότητες ή όραμα το γεγονός ότι η επένδυση έγινε μόλις λίγες εβδομάδες πριν την ανακοίνωση του δημοτικού έργου που γειτνιάζει η εν λόγω επιχείρηση στην Πλύτρα και για το οποίο γνώριζε αποκλειστικά η δημοτική αρχή; Τυχαίο και αυτό;
Ή εκτός και αν περίσσεψαν «για το παιδί», χρήματα από το beach volley στον Μποζά, όπου ενώ όλοι οι αναγνωρισμένοι Αθλητικοί Σύλλογοι του Δήμου μας, στους οποίους δραστηριοποιούνται εκατοντάδες παιδιά, αρκέστηκαν κυριολεκτικά σε ψίχουλα ετήσιων επιχορηγήσεων (βλέπε ενδεικτικά στην εικόνα), η συγκεκριμένη δραστηριότητα στην οποία πρωτοστάτησε ο γιος της προέδρου του Νομικού Προσώπου, χρειάστηκε 5.000 ευρώ για τα αναμνηστικά (βλέπε εικόνα)! Φυσικά δεν διευκρινίζεται στο ένταλμα πληρωμής αν τα αναμνηστικά ήταν από χρυσάφι…αφού στο τουρνουά συμμετείχαν μόλις 45 άτομα, δηλαδή πάνω από 100 ευρώ το κάθε αναμνηστικό!
Για να μην αναφερθώ στο γεγονός τού Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει, αφού ο ίδιος γιος, ήταν και διαιτητής των αγώνων!
Θα μπορούσε δηλαδή, εύκολα κάποιος να συμπεράνει από τα παραπάνω, ότι το βόλεϊ εξελίχθηκε σε οικογενειακή υπόθεση της προέδρου και …του γιού της προέδρου!
Επειδή λοιπόν, ΔΕΝ παίζουμε, ας αντιληφθεί σύσσωμη η δημοτική αρχή ότι είναι πλέον ολοφάνερος ο κορεσμός ακόμα και στην ανικανότητά της.
Ίσως, βέβαια, διαβάζοντας τα προαναφερόμενα, να βοηθηθεί ώστε να σταματήσει τα «παιχνίδια» και τις «αστειότητες» και έστω και αυτή την ύστατη στιγμή του «τέλους», να αντιληφθεί τι θα έπρεπε να έχει πράξει που ποτέ ΔΕΝ το έπραξε.
Θεοδούλη Σπυριδάκου
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Μονεμβασίας Λακωνίας
Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Νομικού Προσώπου Δήμου Μονεμβασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.