Header Ads

Header ADS

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΗΜΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Σήμερα είχα τη χαρά να υποδεχθώ στα γραφεία του Δικτύου Συνεργασίας Δήμων της Π.Ε. Νήσων Αττικής, ως Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη. Παρέστησαν ο Βουλευτής Κοζάνης κ. Γιώργος Αμανατίδης, ο Δήμαρχος Αίγινας και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαχείρισης του Προγράμματος CLLD/LEADER κ. Γιάννης Ζορμπάς, ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης, ο Διαχειριστής του Δικτύου κ. Μαρίνης Μπερέτσος, ο Νομικός Σύμβουλος κ. Βαγγέλης Πετρόπουλος, τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας και οι συνεργάτες και εργαζόμενοι στο Δίκτυό μας.
Στη δίωρη σύσκεψη που ακολούθησε, είχα την ευκαιρία να παρουσιάσω στον κ. Υπουργό όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του Δικτύου και συγκεκριμένα:
- Την υλοποίηση του προγράμματος CLLD/LEADER στους 8 Δήμους μέλη του, με συνολική εγκεκριμένη δημόσια δαπάνη 13,5 εκατομμύρια ευρώ (84 ιδιωτικά και 41 δημόσια έργα). Το Πρόγραμμα ξεκίνησε με αρχική δημόσια δαπάνη 7,4 εκατομμύρια και έχει σχεδόν διπλασιαστεί μετά τις υπερδεσμεύσεις και χάρη στην προσήλωσή μας στην ανάγκη ένταξης όλων των θετικά αξιολογημένων προτάσεων. Έτσι ενισχύεται σημαντικά η τοπική οικονομία των νησιών, διατηρούνται θέσεις εργασίας και δημιουργούνται νέες και καλά αμοιβόμενες, στον τουρισμό, την εστίαση, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες. Ενισχύονται τοπικοί φορείς (π.χ. η Φιλαρμονική Κυθήρων), υλοποιούνται αξιόλογα δημοτικά έργα (π.χ. Αστικό Σχολείο Ποταμού, Μουσείο Μηχανισμού Αντικυθήρων στα Κύθηρα κ.λπ.).
- Την σύναψη Προγραμματικών Συμβάσεων μεταξύ του Δικτύου και Δήμων μελών του αναφορικά με την εκπόνηση μελετών και ωρίμανση δημοσίων έργων, την υποστήριξη των Τεχνικών τους Υπηρεσιών και την εν γένει υποστήριξη του έργου τους (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Πόρου που πλέον η Τεχνική του Υπηρεσία λειτουργεί αποκλειστικά μέσω του Δικτύου με την έγκριση και του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι τα έργα της ανακαίνισης της Βιτζαμανείου Σχολής και των Δημοτικών Ακινήτων Μητάτων, που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα ΤΡΙΤΣΗΣ με 1,4 εκατομμύρια ευρώ, μελετήθηκαν και ωρίμασαν αποκλειστικά μέσω του Δικτύου με 2 Προγραμματικές Συμβάσεις με το Δήμο Κυθήρων, ύψους 40.000€, λαμβάνοντας και όλες τις νόμιμες εγκρίσεις σε χρόνο ρεκόρ.
- Τις δράσεις ωρίμανσης έργων μέσω πόρων του ΠΕΠ Αττικής. Μέσω των πόρων του ΠΕΠ Αττικής ολοκληρώθηκε η μελέτη των Δημοτικών Σφαγείων Κυθήρων, με αναθέτουσα αρχή το Δίκτυο, καθώς και η μελέτη της ανακαίνισης του Παρθεναγωγείου Καραβά.
- Τη συμμετοχή στη διαδικασία εκπόνησης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον Αναπτυξιακό της Οργανισμό.
Προτάθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές βελτιώσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Δικτύων Δήμων και των Αναπτυξιακών Οργανισμών, ενώ συζητήθηκαν και ειδικότερα θέματα των νησιωτικών Δήμων.
Αναλυτικό Δ.Τ. θα εκδοθεί από το Δίκτυο.
Είμαι πάρα πολύ περήφανος για το έργο και τη δουλειά του Δικτύου Νήσων, για την ουσιώδη ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας και τα δεκάδες δημόσια και ιδιωτικά έργα που υλοποιούμε! Έτσι θα συνεχίσουμε!






Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.