Header Ads

Header ADS

Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΥΘΗΡΙΟΣ ΓΛΥΠΤΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΒΑΚΟΣ

Ανάρτηση του Kosmas Megalokonomos

Ο Εμμανουήλ Ανδρέα Καβάκος γεννήθηκε στον Ποταμό των Κυθήρων (Τριφυλλιάνικα) και υπήρξε μέγας γλύπτης που δραστηριοποιήθηκε και μεγαλούργησε στο Παρίσι.

Σε δύο βιβλία μου γράφω για την προσωπικότητά και το έργο του. ("Ποταμός - ιστορία και εικόνες" και 'Κόρη της μοίρας - Η γιαγιά η Μηνού") Πλήρη μελέτη της ζωής και του έργου του έχει εκπονήσει η φιλόλογος Μάντη Τριάρχη που επιπρόσθετα πρωτοστάτησε να τοποθετηθεί μαρμάρινη πλάκα με το όνομά του στον Ποταμό, σε μικρή πλατεία που την έκτασή του ο ίδιος δώρισε.

Και η Ελένη Χάρου στην ιστοσελίδα της φιλοξενεί ξεχωριστή σελίδα, περιεκτική και κατατοπιστική για τον μεγάλο Κυθήριο Γλύπτη. Βεβαίως υπάρχει και πλήθος άλλων δημοσιευμάτων.

Σήμερα παρουσιάζεται μοναδική ευκαιρία να αποκτηθεί ένα από τα σημαντικά έργα του. Πρόκειται για μία από τις χορεύτριές του, έργο εμπνευσμένο, κατά μια υπόθεση, από την εκπληκτική Ισιδώρα Τάνγκα.

Αυτό το έργο μας πληροφόρησε ο Κος Γεώργιος Λούβρος στην ιστοσελίδα "Εξερευνώντας τα Κύθηρα", ότι πωλείται σε πολύ προσιτή τιμή (3.400 ευρώ) από ειδικευμένο κατάστημα στη Γαλλία, προσθέτοντας ότι θα ήταν καλό να αποκτηθεί και να έρθει στα Κύθηρα.

Ψάχνοντας από πολλά έτη να εντοπίσω έργα του συγχωριανού μου Καβάκου η πρόταση του Κυρίου Λούβρου με βρήκε θερμό υποστηρικτή. Με τη σειρά μου κάνω έκκληση στον Εξωραϊστικό Σύλλογο του Ποταμού να ενδιαφερθεί και να αποκτήσει το εν λόγω έργο, που θα αποτελέσει ιδιαίτερο κόσμημα για τον τόπο μας.

Η συγκεκριμένη ευκαιρία θα μας καταστήσει κατώτερους των περιστάσεων αν την αφήσουμε να πάει χαμένη. Εικόνες: 1. Ο Καβάκος στο εργαστήριό του. 2. Ο Καβάκος στο Παρίσι. 3. Η Ελευθερία του Καβάκου. 4. Η Αναδυομένη Κυθέρεια Αφροδίτη του Καβάκου. 5. Από το εργαστήριο του Καβάκου. 6. και 7. Η χορεύτρια του Καβάκου.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.