Header Ads

Header ADS

Νικηφόρος Βρεττάκος:Αδικαίωτο το αίτημα για την δημιουργία ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ στις ΚΡΟΚΕΕΣ.

 

Νικηφόρος Βρεττάκος:

Στις 4 Αυγούστου 1991 ο ποιητής με το ρυτιδιασμένο

πρόσωπο, το γελαστό βλέμμα και τη μεγάλη καρδιά, έφυγε χαρούμενος, ατενίζοντας τον αγαπημένο του Ταΰγετο, από το οικογενειακό κτήμα στην Πλούμιτσα Λακωνίας.

Αδικαίωτο το αίτημα για την δημιουργία ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ στις ΚΡΟΚΕΕΣ.
**************
*Το 2012 στο «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου» μεταξύ των εκδηλώσεων ήταν και τα εγκαίνια του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ στις ΚΡΟΚΕΕΣ (σχετ. φωτό) σε διαμορφωμένες αίθουσες του Πνευματικού Κέντρου (καθ’ υπόδειξη του ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ).
*Μετά όμως την τελετή το αρχείο ‘’αποκαθηλώθηκε’’ (άγνωστο γιατί;) με ευθύνη ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ ΣΠΑΡΤΗΣ (Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης) που διαχειρίζεται το πλούσιο έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου ,όπου εκεί εκτίθενται έργα, αρχειακό υλικό και κειμήλια του Ακαδημαϊκού και Ποιητή.
*Το 2013 με εισήγηση μου ψηφίστηκε ομόφωνα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ μεταξύ του ∆ήμου Ευρώτα και της ∆ημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης - Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου, με στόχο τη δημιουργία και λειτουργία παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου στις Κροκεές. (Αριθμ. Απόφασης: 247/ 7-8-2013…… ΑΔΑ: 7Λ97ΩΡΛ-ΤΥΨ).
* Εννέα χρόνια τώρα παρά τις εκκλήσεις και παρακλήσεις μας Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης - ΑΡΧΕΙΟ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ δεν κατέστη δυνατόν να λειτουργήσει το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ στις ΚΡΟΚΕΕΣ.
-Αυτό πρέπει να είναι το αίτημα και η απαίτηση της τοπικής κοινωνίας των Κροκεών και του Δήμου Ευρώτα ως πραγματικό φόρο τιμής στο ποιητή του Ταϋγέτου και της Πλούμιτσας.
Σημειώνω και υπενθυμίζω ότι:
*Το 1987 δημιουργήθηκε η προτομή του Νικηφόρου Βρεττάκου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών και σήμερα βρίσκεται κοσμεί την είσοδο του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών που φέρει τιμητικά το όνομα του Ποιητή τον "Ευγενικό, δακρυσμένο φρουρό της Ποίησης και της Ελευθερίας," όπως τον ονομάτισε ο Λάκωνας συντοπίτης, φίλος και συναγωνιστής του Γιάννης Ρίτσος.
* Στην οικία γέννησης του έχει τοποθετηθεί πλακέτα και κεντρικός δρόμος φέρει το όνομα του Νικηφόρου Βρεττάκου.
* Ο Δήμος Ευρώτα με πρόταση μου, από το 2011 προς τιμή του Ποιητή και Ακαδημαϊκού έδωσε στο ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Παιδείας και Πολιτισμού την ονομασία «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ»
*Το Μάιο του 2011 φιλοξενήσαμε το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, στην Πλούμιτσα και στις Κροκεές.
*Στην Πλούμιτσα είναι επισκέψιμος τόπος ,μετά από τις επισκευές και τις αναπαλαιώσεις που έγιναν μαζί με το μικρό θεατράκι και τον ναό του Αγίου Γεωργίου με την επιμέλεια του γιου του αείμνηστου Κώστα Βρεττάκου (Σκηνοθέτη, φωτογράφου, επιμελητή εκδόσεων, και λογοτέχνη) μπορούν να φιλοξενηθούν συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις αρκεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επιστολή της φιλολόγου κας, Αργειτάκου προς τον Δήμο Ευρώτα…. Την Πλούμιτσα αξίζει να την επισκεφθείς να ακολουθήσεις τα βήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, ενός απλού ανθρώπου, αλλά μιας τεράστιας προσωπικότητας.
-Δήμος δεν σημαίνει μόνο εκδηλώσεις ,πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες καλοκαιριού.
-Δήμος είναι η έκφραση διεκδικητικού πλαισίου για την πολιτιστική αναβάθμιση όπου ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός και Ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος πρέπει να εξέχουσα θέση και χωρίς ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ στις ΚΡΟΚΕΕΣ δεν γίνεται!!!
Αυτή είναι η πραγματική τιμή και ο επισκέψιμος τόπος και χώρος. Έστω και τώρα ας κάνει το αποφασιστικό βήμα η ∆ημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης – Αρχείο ‘’ Νικηφόρου Βρεττάκου’’.
Λίγα λόγια για τον Ακαδημαϊκό και Ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο….
***************
*Πλούμιτσα Κροκεών Δήμου Ευρώτα: Πατρώα γη του Ακαδημαϊκού και Ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου
-Τόπος μοναδικός ξεχωριστός ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς , το «ησυχαστήριο» του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου αντικρίζοντας τον Ταϋγετο αλλά και τον Λακωνικό κόλπο
*Πιθανόν η ονομασία Πλούμιτσα προέρχεται από την λέξη «πλούμι» που σημαίνει στολίδι κεντητό ή ζωγραφιστό.
Νικηφόρος Βρεττάκος γεννήθηκε το 1912 στις Κροκεές της Λακωνίας.
*Ήταν ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και δοκιμιογράφος, ενώ θεωρείται ένας από του μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές. Προτάθηκε τέσσερις φορές για το Βραβείο Νόμπελ, ενώ τιμήθηκε μεταξύ άλλων, τρεις φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, καθώς και με το Αριστείο Γραμμάτων από την Ακαδημία Αθηνών (1982), της οποίας ήταν μέλος από το 1989
-Θαλής Κουτούπης και Νικηφόρος Βρεττάκος
********
*Στις δύο τελευταίες γυμνασιακές ο τάξεις Νικηφόρος Βρεττάκος συνδέεται με τον Πετρινιώτη Θαλή Αριστείδη Κουτούπη , με τον οποίο συγκατοικούν και κατά διαστήματα, δανείζονταν από τη βιβλιοθήκη του φίλου του έργα σημαντικών εκπροσώπων της Παγκόσμιας Λογοταχνίας (Ουάιλντ, Μπάιρον, Σαίξπηρ, Γκόρκι, Τολστόι, Γκαίτε), τα οποία διαβάζει με ζήλο
*Ο Κουτούπης τον προσέλαβε ως υπάλληλο στην Εταιρεία υδραυλικών έργων Αποξήρανσης του Έλους – Τρινάσου Λακωνίας, την οποία διηύθυνε (1926 – 1931), δίδοντάς του έναν αξιοπρεπή μισθό που του επέτρεπε να καλύπτει το ενοίκιο στο σπίτι που διέμενε, να αγοράζει βιβλία και γενικώς να επιβιώνει. (Συγγραφέας: Γιώργος Ανδρειωμένος).
*Για το βιογραφικό και το πλούσιο έργο του τετράκις προταθέντος για το βραβείο Νόμπελ ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου υπάρχουν πολλές πηγές πληροφόρησης όπως πολλά τα βραβεία και οι τιμητικές διακρίσεις του.
*Λίγα τα λόγια μας και φτωχά, όταν ο ίδιος ο ποιητής εξομολογητικά μιλά: "Και μόνο που υπάρχω, έχω περίσσευμα. Υπάρχουνε πλούσιοι ενδεείς κι ενδεείς πολύ πλούσιοι, όπως εγώ. Το σώμα μου έτυχε να 'ναι γεμάτο παράθυρα χύθηκε μέσα μου ήλιος πολύς κι ο χρυσός μου περίσσεψε" (ανέκδοτο Νικηφόρου Βρεττάκου ).
Αύγουστος 2022







Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.