Header Ads

Header ADS

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ:Άφησαν τους πρόσφυγες να ψήνονται στους 40 βαθμούς!

Ομπρέλες πάνω στο τσιμέντο του λιμανιού των Κυθήρων...

Φωτ.: Δέσποινα Βαρδέρη

Λόγια του αέρα αποδείχτηκαν οι διαβεβαιώσεις του αντιδήμαρχου Κυθήρων Ιωάννη Κατσανεβάκη για μεταφορά των προσφύγων στα Κύθηρα, στο κτίριο της Γεωπονικής Σχολής όπου θα διανυκτέρευαν. Αντίθετα, οι πρόσφυγες ξενύχτησαν στην προβλήτα και το ξημέρωμα τους βρήκε να ψήνονται στον ήλιο και το καυτό τσιμέντο, με τη θερμοκρασία να φτάνει το μεσημέρι τους 40 βαθμούς.

Επιπλέον στους 170 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, που παραμένουν έως και το μεσημέρι της Πέμπτης στο λιμάνι, ήρθαν να προστεθούν ακόμα 100 άτομα, κυρίως από το Ιράκ και το Ιράν, σε ένα τρίτο περιστατικό άφιξης ιστιοφόρου που σημειώθηκε σήμερα το πρωί!

Φωτ.: Δέσποινα Βαρδέρη

«Ανάμεσά τους πολλά παιδιά και γυναίκες που υποφέρουν κάτω από το καυτό ήλιο», μας είπε ο Μανώλης Χάρος, που βρίσκεται στην περιοχή και προσπαθεί όπως δεκάδες άλλοι κάτοικοι-εθελοντές των Κυθήρων να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, αφού ο κριτικός μηχανισμός δείχνει να έχει «βραχυκυκλώσει».

Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με τους εθελοντές εκεί, δεν υπήρξε μέριμνα τροφοδοσίας ούτε για τους ένστολους λιμενικούς και αστυνομικούς που ψήνονται και αυτοί κάτω από τον ήλιο του Αυγούστου σε ένα από τα πλέον νότια σημεία της Ελλάδας και της Ευρώπης!

Φωτ.: Δέσποινα Βαρδέρη

«Ακόμα και σε αυτούς εμείς δίνουμε νερό και τροφή», δήλωσε ο γνωστός ζωγράφος που, όπως συμπλήρωσε, η ανυπαρξία σχεδίου υποδοχής φάνηκε και από το γεγονός ότι οι λιμενικοί δεν είχαν καν χειροπέδες για να οδηγηθούν στα κρατητήρια οι τρεις Τούρκοι συλληφθέντες ως διακινητές από τις χθεσινές αφίξεις.

«Ψάχναμε πλαστικές χειροπέδες από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των παιδιών και ειδικά των γυναικών, που παραμένουν βαριά ντυμένες κάτω από τον καυτό ήλιο.

«Ακόμα και κάποιες ομπρέλες θαλάσσης, που μοιράστηκαν, είναι ουσιαστικά άχρηστες, αφού δεν έχουν βάση και είναι από αυτές που καρφώνονται στην άμμο. Αλλά οι άνθρωποι είναι στο καυτό τσιμέντο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» η εθελόντρια Δέσποινα Βαρδέρη.

Φωτ.: Μανώλης Χάρος

Επιπλέον ακόμα και τώρα κανείς δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά πότε θα μεταφερθούν αυτοί οι άνθρωποι στην Πελοπόννησο και κατόπιν στην Αμυγδαλέζα, αφού, παρά τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Μετανάστευσης, ακόμα και τώρα παραμένουν στα Κύθηρα και πληθαίνουν.

Θυμίζουμε ότι αρχικά οι 170 πρόσφυγες από τις χθεσινές αφίξεις είχαν μεταφερθεί σε αλσύλλιο των Κυθήρων. Αλλά, άγνωστο πώς, αντί να μεταφερθούν στη πρώην Γεωπονική Σχολή, κατέληξαν σε ένα χώρο χωρίς καμία σκιά και τρεχούμενο νερό, όπως είναι η προβλήτα στο λιμάνι των Κυθήρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η δικαιολογία που προβλήθηκε είναι ότι η παραμονή τους στο άλσος θα έκρυβε το κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ η Γεωπονική Σχολή ετοιμάζεται για να υποδεχθεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που ξεκινούν την Κυριακή. Έτσι αποφάσισαν να εκθέσουν τους ανθρώπους στο μαρτύριο της ζέστης.

Τελικά, μετά από πιέσεις αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε ένα κάμπινγκ που παρέμεινε φέτος ανενεργό και ήδη εκτελούνται εκεί κάποιες εργασίες όπως τοποθέτηση σκιάστρων και σκηνών. Ωστόσο, να σημειωθεί ότι το κάμπινγκ βρίσκεται δίπλα στο άλσος όπου τους είχαν βάλει αρχικά. 

ΠΗΓΗ .efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.