Header Ads

Header ADS

ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Ο ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Η ΛΙΤΑΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ


Αγία Πελαγία 22 Ιουλίου 2022.

22-23 Ιουλίου η ενορία μας γιορτάζει !!!

Παραμονή της Εορτής ¨Oσίας Πελαγίας της Τηνίας¨ απόψε Παρασκευή 22 Ιουλίου.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Πελαγίας τελέσθηκε με κάθε επισημότητα ο πανηγυρικός εσπερινός,χοροστατούντος του Άξιου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων κ.κ.Σεραφείμ, του αξιαγάπητου ιερέα της ενορίας μας πατήρ Κωνσταντίνου Μπιθιγκότζη και ιερέων της νήσου.

Τις Εορταστικές Εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι τοπικές Αρχές, ο Δήμαρχος κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης με τον Αντιδήμαρχο κύριο Παναγιώτη Ζαντιώτη και πλήθος πιστών από όλα τα Κύθηρα αλλά και πολλοί επισκέπτες παραθεριστές που βρίσκονται το καλοκαίρι στο νησί μας.

Μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό όπως είθισται έγινε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Οσίας Πελαγιάς στους παραλιακούς δρόμους του οικισμού κάτω από τους ήχους της Φιλαρμονικής του Ποταμού που απέδιδε τιμές,συνοδευόμενη από το πλήθος του κόσμου.

Ακολούθησαν κεράσματα και ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα τοπικών παραδοσιακών χορών από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου της Αγίας Πελαγίας στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού.

Αύριο Σάββατο 23 Ιουλίου ανήμερα της Εορτής θα τελεστεί όρθρος και Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυθήρων-Αντικυθήρων κ.κ.Σεραφείμ στις 07:00.

Χρόνια Πολλά με Υγεία σε όλο τον κόσμο.

Δείτε φωτογραφίες από τις αποψινές εορταστικές εκδηλώσεις.

Θα ακολουθήσει και το σχετικό video.

--------------------------------------

Φωτορεπορτάζ

ADELIN 107,3 FM ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΚΥΘΗΡΩΝ

-----------------------------------------------------------------
























































Δείτε video του 2017(αρχείο του Σταθμού μας) με τον Αείμνηστο Μαέστρο της Φιλαρμονικής Ποταμού Στρατή Θεοδωρακάκη

Συνέχεια των αποψινών εκδηλώσεων.







































Οσία Πελαγία η Τηνία

Μοναχή από την Τήνο, η μνήμη της οποίας τιμάται από την Εκκλησία στις 23 Ιουλίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες και όσοι φέρουν το όνομα Πελαγία και Πελάγιος.

Η Λουκία Νεγρεπόντη, κόρη ιερέως, γεννήθηκε το 1752 στο χωριό Κάμπος της Τήνου. Σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να μονάσει στο μοναστήρι της Παναγίας Κεχροβουνίου κι έλαβε το όνομα Πελαγία.

Τον Ιούλιο του 1822 είδε επανειλημμένα στον ύπνο της την Παναγία, η οποία τη διέταξε να παρουσιασθεί στους προκρίτους του νησιού και να τους πείσει να συνεχίσουν τις έρευνες για την ανεύρεση της εικόνας της και να αναγείρουν ένα μικρό ναό στο κτήμα Δοξαρά, όπου είχε αρχίσει άκαρπες έρευνες πριν από ένα χρόνο ο μπαρμπα-Μιχάλης Πολυζώνης. Η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε, τελικά, στις 30 Ιανουαρίου 1823 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο περικαλλής ναός της Ευαγγελιστρίας, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου έγινε κέντρο πανελληνίου και πανορθοδόξου προσκυνήματος.

Η μοναχή Πελαγία πέθανε στις 28 Απριλίου 1834 και τάφηκε στο ναό των Ταξιαρχών του μοναστηριού της Παναγίας Κεχροβουνίου, όπου βρίσκονται και τα λείψανά της. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1970 ανακηρύχτηκε οσία με συνοδική πατριαρχική πράξη και η μνήμη της ορίστηκε να τιμάται στις 23 Ιουλίου, την ήμερα δηλαδή του τρίτου και καθοριστικού οράματός της.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/1402

© SanSimera.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.