Header Ads

Header ADS

Οριστική μελέτη για τον χερσαίο EastMed με αφετηρία Λακωνία


Στον Άγιο Φωκά Μονεμβασίας θα ενωθεί το υποθαλάσσιο με το ηπειρωτικό δίκτυο του αγωγού - Ενημέρωση σε ιδιοκτήτες εκτάσεων στη ζώνη διέλευσης στη Λακωνία

Υλοποιήθηκε η πρώτη πράξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον προκαταρκτικό προσδιορισμό των περιβαλλοντικών απαιτήσεων του αγωγού EastMed, καθώς εγκρίθηκε ο ομώνυμος φάκελος στον οποίο ενσωματώνονται τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου και οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) έχει ως στόχο την απευθείας μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Κύπρου και τη Ελλάδας.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού στην Ελλάδα αφορά την εγκατάσταση και λειτουργία αγωγού φυσικού αερίου και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων, που θα εκτείνεται σε μήκος σχεδόν 555 χιλιομέτρων, με αφετηρία τον οικισμό Άγιος Φωκάς Μονεμβασίας στη Λακωνία.

Για την αδειοδότηση του έργου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαιτείται η διαδικασία μελέτης της κτηματογράφησης της ζώνης του αγωγού κατά μήκος της όδευσής του.

Η ανάδοχος εταιρεία έχει αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών κτηματολογικών διαγραμμάτων για το χερσαίο τμήμα του έργου από τη Λακωνία έως και τη Θεσπρωτία. Στο πλαίσιο της υπό εκπόνηση κτηματολογικής μελέτης για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν έννομο συμφέρον -εφόσον οι ιδιοκτησίες τους επηρεάζονται από τη ζώνη διέλευσης του αγωγού- να απευθυνθούν στα γραφεία κτηματογράφησης των Δήμων Μονεμβασίας, Ευρώτα και Σπάρτης.

Ειδικότερα τα γραφεία κτηματογράφησης για τον αγωγό στο νομό Λακωνίας θα λειτουργούν από τις 14 Ιουνίου έως και τις 24 Ιουνίου 2022 και ώρες 9:00 πμ έως 3:00 μμ, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να λάβουν γνώση των αρχικών κτηματολογικών διαγραμμάτων της ζώνης διέλευσης του αγωγού και να συνεργαστούν με τους υπεύθυνους της μελετητικής εταιρείας, συμπληρώνοντας το έντυπο δήλωσης ιδιοκτησίας και προσκομίζοντας αντίγραφα τίτλων της ιδιοκτησίας τους καθώς και κάθε σχετική πρόσθετη πληροφορία.  Στη Σπάρτη, το γραφείο κτηματογράφησης θα λειτουργεί στο παλαιό δημαρχείο στην κεντρική πλατεία Σπάρτης, ενώ στον Δήμο Ευρώτα θα λειτουργεί στο κοινοτικό κατάστημα Γερακίου.

agogos eastmed

Μεταφορά αερίου
σε μήκος 1.900 χλμ.
Ο διασυνδετήριος αγωγός Eastern Mediterranean (EastMed) αποσκοπεί στη διασφάλιση άμεσης διασύνδεσης των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (κοιτάσματα στη Θάλασσα του Λεβάντε), μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας και μέσω του αγωγού «Ποσειδών» στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρώπη, παρέχοντας πρόσβαση σε λεκάνες που δεν συνδέονται σήμερα, ενισχύοντας την ασφάλεια της προμήθειας μέσω της διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των διαδρομών.

Ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα εκτείνεται σε 1.900 χιλιόμετρα και αρχικά θα μεταφέρει 10 Bcm / έτος κατά τον υφιστάμενο σχεδιασμό του, συμπεριλαμβάνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI), τα οποία αναγνωρίζονται ως προτεραιότητα για το ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρώπης.

Ο αγωγός EastMed ακολουθεί υποθαλάσσια όδευση προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, ως τις ακτές της Θεσπρωτίας και την Ιταλία. Στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας, ο αγωγός EastMed μπορεί να συνδεθεί με το έργο του αγωγού «Ποσειδών», ενισχύοντας περαιτέρω την ολοκλήρωση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ.

Η ανάπτυξη του αγωγού EastMed χαίρει εξαρχής της ενεργούς στήριξης των κυβερνήσεων των κρατών από τα οποία θα διέρχεται. Στο πλαίσιο αυτό, στις 2 Ιανουαρίου 2020, με την υποστήριξη της ιταλικής κυβέρνησης, υπεγράφη η διακυβερνητική συμφωνία (IGA), μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας- ενώ επικυρώθηκε από τα αντίστοιχα κοινοβούλια.

lakonikos.gr

 


Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.