Header Ads

Header ADS

Σεισμός στο Αφγανιστάν: Αυξάνει ο τραγικός απολογισμός - «Ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο»

 

Twitter/Mohammed Umer Daudza

Αυξάνει ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού που «χτύπησε» το Αφγανιστάν το βράδυ της Τρίτης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο μιας από τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

«Ο απολογισμός έφθασε τους 1.000 νεκρούς και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο», αναφέρει, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα.

Διασώστες βρίσκονται στην περιοχή, αλλά η ανταπόκριση είναι πιθανό να είναι περίπλοκη, δεδομένου ότι πολλές διεθνείς οργανώσεις βοήθειας εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν. Η πρόσβαση σε αγροτικές περιοχές, ακόμη και υπό τις καλύτερες συνθήκες, παραμένει δύσκολη, όπως μεταδίδει η Washington Post.


Ο σεισμός σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 44 χιλιομέτρων από την πόλη Χοστ στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν, σε βάθος 51 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Ο Μοχάμαντ Νασίμ Χακκανί, επικεφαλής του υπουργείου φυσικών καταστροφών της διοίκησης των Ταλιμπάν, δήλωσε νωρίτερα ότι η πλειονότητα των νεκρών ήταν στην επαρχία Πακτίκα. Ο Μπιλάλ Καρίμι, αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, έγραψε στο Twiter: «Ένας ισχυρός σεισμός συγκλόνισε τέσσερις περιοχές της επαρχίας Πακτίκα, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας εκατοντάδες συμπατριώτες μας και καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια».


 Τα σωστικά συνεργεία φτάνουν στην περιοχή με ελικόπτερο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Bakhtar. Τουλάχιστον 90 σπίτια έχουν καταστραφεί και δεκάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν παγιδευτεί κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του πρακτορείου, Αμπντούλ Ουαχίντ Ραγιάν.


 Εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους σε φορεία, και πολλά κατεστραμμένα σπίτια στην επαρχία Πακτίκα.


 Οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε περισσότερα από 500 χιλιόμετρα σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το οποίο επικαλείται το Reuters.

Το κέντρο ανέφερε ότι μάρτυρες ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν τον σεισμό στην πρωτεύουσα του ΑφγανιστάνΚαμπούλ, καθώς και στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.







 

Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.