Header Ads

Header ADS

Λαζαράκια για το Σάββατο του Λαζάρου

 


Tα έθιμα μας είναι η κληρονομία που έχουμε πάρει από τους δικούς μας και εμείς με τη σειρά μας αφήνουμε στα παιδιά μας. Γι’ αυτό να φτιάξετε με τα πιτσιρίκια σας αυτά τα πολύ νόστιμα λαζαράκια, τα οποία και νηστίσιμα είναι αλλά και μια νοστιμιά έχουν που δεν περιγράφεται. Τα φτιάχνουμε το Σαββάτο του Λαζάρου (φέτος πέφτει 16 Απριλίου) και λέμε και το: «Λαζαράκια αν δεν φτιάξεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις!»

Στα λαζαράκια μας, δίνουμε το σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα όπως ακριβώς βλέπουμε τον Λάζαρο στις εικόνες. Σύμφωνα με την παράδοση, όσα παιδιά έχει η κάθε οικογένεια τόσους «λαζάρους» φτιάχνει και στη θέση των ματιών βάζουμε δυο γαρίφαλα. Στόμα δεν έχει, γιατί ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του δεν ξαναμίλησε ποτέ.

 

Συνταγή για παραδοσιακά Λαζαράκια


Υλικά για 6 μεγάλα ή 12 μικρά Λαζαράκια:
150 ml ηλιέλαιο
150 ml ελαιόλαδο
300 ml κανελόζουμο
200 ml  φυσικό χυμό πορτοκάλι
100 ml κόκκινο κρασί
220 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 σφηνάκι ρακί
2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ)
1 κ.γ. μαχλέπι
¼ κ.γ. μαστίχα
¼ κ.γ αλάτι
1 ½  κιλό περίπου αλεύρι για τσουρέκι
 Ολόκληρα γαρύφαλλα
Σταφίδες και καρύδια
Μέλι


Εκτέλεση
Σε ένα μπρίκι βράζουμε 2-3 ξυλαράκια κανέλας με 300 ml νερό για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Τόσο όσο να αντέχει το δάχτυλό μας μέσα στο νερό.
Το αδειάζουμε σε μία λεκάνη και βάζουμε τη μαγιά 3-4 κ.σ. και αλεύρι από το αλεύρι που έχουμε στα υλικά μας, μέχρι να κάνουμε ένα πηχτό χυλό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υγρά στοιχεία, τη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το αλάτι και ανακατεύουμε.
 Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς και σιγά-σιγά το αλεύρι. Δουλεύουμε με τον γάντζο μέχρι να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ όπως το τσουρέκι.
Το σκεπάζουμε για 1 ώρα περίπου να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας.
Χωρίζουμε το ζυμάρι και πλάθουμε μακρόστενα ψωμάκια που τα γεμίζουμε με καρύδια και σταφίδες.
Κόβουμε ένα μικρό κομμάτι ζυμάρι και το τυλίγουμε χιαστή. Καρφώνουμε ματάκια από γαρύφαλλα και αφήνουμε 15 λεπτά στην άκρη να ξεκουραστούν.
Φουρνίζουμε ένα-ένα το ταψάκι για 40 λεπτά τα μεγάλα και μισή ώρα περίπου τα μικρά.
Όταν τα βγάλουμε διαλύουμε λίγο μέλι με ελάχιστο νερό και αλείφουμε τα λαζαράκια μας να γυαλίσουν.

Πηγή: athensvoice.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.