Header Ads

Header ADS

Χίος: Οχυρωμένα τα σπίτια για τις 15.000 ρουκέτες που θα εκτοξευτούν (photos)

Ο ρουκετοπόλεμος αναβιώνει μετά από δύο χρόνια και τα σπίτια στο Βροντάδο στη Χίο «εξοπλίζονται» κατάλληλα

Η Χίος, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, αυτές τις μέρες έχει την τιμητική της. Και αυτό διότι στο Βροντάδο, χωριό σε απόσταση μόλις 6 χλμ. από την πόλη της Χίου, αναβιώνει το παλιό Βρονταδούσικο έθιμο που έχει τις ρίζες του στους χρόνους της τουρκικής κατοχής.

Είναι το γνωστό έθιμο των ρουκετών – ο ρουκετοπόλεμος– όπου οι δυο μεγαλύτερες ενορίες – ο Άγιος Μάρκος και η Παναγία η Ερυθιανή-, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση 400 μέτρων-, ανταλλάσουν πυρά. Ο Άγιος Μάρκος είναι χτισμένος σε ψηλότερο σημείο από την Ερυθιανή γι’ αυτό και θεωρητικά οι Ερυθιανούσοι βρίσκουν ευκολότερα το στόχο που είναι ο κουμπές (τρούλος) του Αγίου Μάρκου και αντίστοιχα το ρολόι της Ερυθιανής.

«Έχουμε προστατεύσει τα σπίτια και στις δυο ενορίες, 40 σπίτια» δηλώνει στην ιστοσελίδα GRTimes.gr ο αντιδήμαρχος της δημοτικής ενότητας Ομηρούπολης Ισίδωρος Ντομάτας.

Ερωτηθείς από το grtimes.gr για την αναβίωση του εθίμου έπειτα από δυο χρόνια, λόγω πανδημίας, εξηγεί πως τόσο πέρυσι όπως και πρόπερσι είχε μεν αναβιώσει το έθιμο, ωστόσο διαφοροποιημένο, δίχως ανταλλαγή ρουκετών ανάμεσα στις δυο ενορίες.

Σύμφωνα με την εν λόγω ιστοσελίδα είχαν εκτοξευτεί κάποιες ρουκέτες στον ουρανό, «ίσα ίσα για να τηρήσουμε το έθιμο» όπως αναφέρουν εμπλεκόμενοι για τη διατήρηση του εθίμου.

newsbomb.gr









Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.