Header Ads

Header ADS

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ:ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ - ΚΑΣΤΡΟΥ



ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ - ΚΑΣΤΡΟΥ

Με τον Τοπογράφο Μηχανικό Σωτήρη Διαμαντά από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας , την Αρχαιολόγο Γιώτα Σκάγκου και τον υπάλληλο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παναγιώτη Σκάγκο , σε εργασία τοπογραφικής αποτύπωσης των αρχαιοτήτων που βρίσκονται εκατέρωθεν του δρόμου Γέφυρας Κάστρου .
Στην παραπάνω περιοχή υπάρχει μεγάλος αριθμός στοιχείων από σπίτια , στέρνες , βυρσοδεψία ( ταμπακαριά ) κυρίως της βυζαντινής περιόδου .
Η αρχική θέση του δρόμου ήταν βόρεια στην πλαγιά του βράχου και κατέληγε στην κεντρική πύλη λίγα μέτρα πριν από το πλάτωμα , στο σημείο που είναι σήμερα ο Υποσταθμός της ΔΕΗ . Λίγα μέτρα πιο πριν ( περίπου 70 μέτρα από τα τείχη ) βρισκόταν το κοιμητήριο των Τούρκων καθώς και η διασταύρωση του δρόμου με αυτόν που οδηγούσε στην βόρεια πύλη .
Όταν στα τέλη του 19ου αιώνα διαμορφώθηκε ο κεντρικός δρόμος Γέφυρας , Κεντρικής Πύλης στην σημερινή του θέση , έγινε κατεδάφιση όλων των κτιρίων που υπήρχαν κατά μήκος του δρόμου .
Στην επόμενη φάση μετά την σημερινή αποτύπωση θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο μας καθαρισμός και απομάκρυνση των φερτών υλικών από όλα τα κτιριακά ευρήματα .
Λίγα λόγια για την μελέτη
Έχει χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου με 100.000 € με προσωπικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΑ και των Αντιπεριφερειαρχών ΘΟΔΩΡΗ ΒΕΡΟΥΤΗ και ΝΙΚΩΝΑ ΤΖΙΝΙΕΡΗ , μετά από αίτημα του Δήμου μας και εκπονείται στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Πελοποννήσου , Δήμου Μονεμβασίας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας Παρνων .
Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και προβλέπει απομάκρυνση της ασφάλτου , την κατασκευή οδοστρώματος με αδρανή στοιχεία πέτρας ώστε να συνάδει με τα λιθόστρωτα καλντερίμια του Κάστρου .
Στην πλευρά της θάλασσας θα κατασκευαστεί πεζοδρόμιο με πρόβολο πλάτους άνω των δυο μέτρων με φωτισμό του δρόμου . Το πεζοδρόμιο θα είναι υπερυψωμένο κατά 15 εκατοστά από το οδόστρωμα .
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Δ.Ε . ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ












Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.