Header Ads

Header ADS

ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΤΗΝ ΦΕΛΩΤΗ:ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ

 Φωτογραφίες ADELIN FM


Η Παραλία Φελωτή βρίσκεται Νοτιοδυτικά των Κυθήρων κοντά στην Χώρα.
















Η Αγία Πελαγία στη Φελωτή είναι ένας από τους τρεις ναούς, που είναι αφιερωμένοι στην αγία αυτή στα Κύθηρα, της οποίας οι ναοί ήταν πάντα κοντά στη θάλασσα. (Σημειώνουμε απλά για τους σχετικούς συνειρμούς ότι Πελαγία ήταν και ένα από τα πολλά προσωνύμια της θεάς Αφροδίτης λόγω ασφαλώς της γέννησής της στο πέλαγος).
Ο ναΐσκος είναι χτισμένος μέσα στη σχισμή ενός βράχου και ανήκει στην κατηγορία ναών ή εξωμονίων, όπως λέγονταν παλαιότερα, τα οποία, επειδή είχαν καταγραφεί στο γνωστό κώδικα του επισκόπου Νεκταρίου Βενέρη του 1697 είναι μετά βεβαιότητος ναοί παλαιότεροι αυτής της εποχής. 
Για το συγκεκριμένο ναό είναι πιθανόν να είναι και αρκετά παλαιότερος, αν και δεν αναφέρεται σε παλαιότερα έγγραφα, σύμφωνα με τα γνωστά στοιχεία, για να έχουμε βεβαιότητα.
Στη γιορτή της αγίας στις 4Μαίου συνέρρεε  από το προηγούμενο βράδυ μεγάλος αριθμός κατοίκων κυρίως από το χωριό Δρυμώνας, αλλά και τους γύρω οικισμούς και γινόταν ολονύκτιο πανηγύρι. Αργότερα την παράδοση της πανήγυρης του ναού συνέχισαν και οι κάτοικοι από τη Χώρα.







Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.