Header Ads

Header ADS

Νεκρή εντοπίστηκε στη Σαλαμίνα η νεαρή φάλαινα που είχε διασωθεί στον Άλιμο

Δυστυχώς, το θηλαστικό εντοπίστηκε σήμερα νεκρό από το Λιμενικό στα ανοιχτά της Σαλαμίνας, ενώ οι αρχές το είχαν απελευθερώσει πριν μερικές μέρες αφού η υγεία του είχε σημειώσει βελτίωση.

Νεκρή εντοπίστηκε σήμερα η νεαρή φάλαινα που είχε διασωθεί την προηγούμενη βδομάδα στον Άλιμο, δίνοντας μάχη για τη ζωή της για αρκετές μέρες.

Τελικά όμως, το κήτος, ο «Σωτήρης» όπως τον ονόμασαν οι φροντιστές του, δεν τα κατάφερε παρά τη βελτίωση της υγείας του έπειτα από την περίθαλψη που έλαβε σε ειδικές συνθήκες, αφού εντοπίστηκε νεκρό λίγες μέρες αφού το άφησαν ελεύθερο στα ανοιχτά.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η νεαρή ραμφοφάλαινα (Ziphius cavirostris), η οποία είχε εμφανιστεί το προηγούμενο Σάββατο 29 Ιανουαρίου στα αβαθή του όρμου Σελήνια στη Σαλαμίνα μετά από διαδοχικές παρουσίες το περασμένο διάστημα στα παράλια της Αττικής, εντοπίστηκε νεκρή σήμερα το πρωί από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας στα παράλια της Χερσονήσου Κυνόσουρα στην ανατολική πλευρά του νησιού.

Συγκεκριμένα, μονάδα του Λιμενικού, εντόπισε στο συγκεκριμένο σημείο το φαλαινοειδές κατά τη διάρκεια περιπολίας γύρω από το νησί της Σαλαμίνας σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παρακολούθηση και πιθανή επαναπροσάραξή.

Επιπλέον, η ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρει ότι κινητοποιήθηκε αμέσως ομάδα κτηνιάτρων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καθώς και ειδικών επιστημόνων, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, για τη μετακίνηση του θηλαστικού σε ασφαλή χώρο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαλαμίνας. Στη συνέχεια προβλέπεται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή και λήψη των αναγκαίων βιολογικών δειγμάτων για την πραγματοποίηση εξιδεικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων, βάσει της σχετικής εγκυκλίου της Δ/νσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ενέργειες επί περιστατικών νεκρών άγριων υδρόβιων ζώων. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων θα διαπιστωθεί αν ο «Σωτήρης» έπασχε και από άλλα παρθολογικά προβλημάτα, πέρα από αυτά που οι ειδικοί είχαν εντοπίσει κλινικά και εργαστηριακά τις προηγούμενες μέρες.

Στο πλαίσιο του δόγματος της Ενιαίας Υγείας (One Health), οι έρευνες θα ελέγξουν την περιοχή και για νοσήματα που αφορούν τόσο στην υγεία των ζώων όσο και τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτοκόλλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ).

Γ. Αμυράς: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες... δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε»

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν από την προηγούμενη Παρασκευή οι δύτες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού καθώς και οι εξειδικευμένοι κτηνίατροι, νοσηλευτές και εθελοντές, υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας κυρίας Κομνηνού, να κρατήσουν το τραυματισμένο και αδύναμο θηλαστικό στη ζωή, δυστυχώς η νεαρή φάλαινα δεν τα κατάφερε. Γνωρίζαμε από τις πρώτες κλινικές και αιματολογικές εξετάσεις που είχαν διενεργηθεί στο κήτος, ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, κάναμε ωστόσο ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το σώσουμε»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.