Header Ads

Header ADS

Η απελευθέρωση του Αουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό

 


«Ηταν αρχές Γενάρη του 1945, όταν μαθεύτηκε ότι σταμάτησαν εντελώς απότομα τα τράνσπορτ. […], μαθαίναμε πως οι Ρώσοι μπήκαν στην Πολωνία. Το μέτωπο ήταν πολύ κοντά μας! Οι Γερμανοί είχαν πάρει την κάτω βόλτα και οπισθοχωρούσαν. Τα κρεματόρια έπρεπε το γρηγορότερο ν’ ανατιναχθούν για να μη μείνουν ίχνη απ’ τα εγκλήματά τους. […] Οσοι μείνανε, στις 27 Γενάρη του 1945, ελευθερώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα και τελείωσε εκεί ο Γολγοθάς και η Οδύσσειά τους» αφηγούνταν η επιζήσασα Μπέρρυ Ναχμία («Κραυγή για το αύριο», εκδ. Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2020).

Οι εικόνες που αντίκρισαν στο Αουσβιτς τα σοβιετικά στρατεύματα στις 27 Ιανουαρίου 1945 δεν περιγράφονταν με λόγια. «Δεν έχει σβήσει από τη μνήμη μου η φρίκη που είδα και κινηματογράφησα» έλεγε το 1985 ο Αλεξάντερ Βοροντσόφ στο φιλμ των οπερατέρ του Κόκκινου Στρατού.

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος, η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων 1940-1974 ΚΔ Μακεδονίας οργανώνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ., διαδικτυακή προβολή του σοβιετικής παραγωγής ντοκιμαντέρ «H απελευθέρωση του Αουσβιτς» και συζήτηση με τους Ρίκα Μπενβενίστε, καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, τ. πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα. Συντονίζει η Μαρία Καβάλα, επίκουρη καθηγήτρια Ιστορίας, ΑΠΘ.

Οπως επισημαίνει η ΕΔΙΑ: «Το Ολοκαύτωμα δεν αφορά μόνον τα θύματα και το «τραύμα» τους. Αντίθετα, πρέπει να μεταμορφώσουμε τα αθώα θύματα των ναζί σε ένα αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην επανάληψη της ανείπωτης αυτής φρίκης. Μόνο έτσι το σύνθημα «ποτέ πια φασισμός!» Θα πάψει να είναι μια απλή ευχή ή μια συναισθηματική έκρηξη. Οφείλει να αναχθεί σε συμβολική μνήμη απέναντι σε κάθε προκατάληψη, ξενοφοβία και ρατσισμό».

.efsyn.gr

Έρνεστ Χέμινγουεϊ: Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δεν θα μπορούσε ποτέ να τα ξεπληρώσει…

Κόκκινο σχόλιο Βαγγέλης Σμαρδένκας

10 σχόλια:

  1. επισεις σαν σημερα αλλα με διαφορα ενος χρονου 1944
    Λήγει η Πολιορκία του Λένινγκραντ ή Πολιορκία των 900 ημερών: Ο Κόκκινος Στρατός ανακαταλαμβάνει το Λένινγκραντ από τους Ναζιστές. Στις 872 ημέρες κατοχής, περίπου 1.100.000 κάτοικοί του πέθαναν από τους βομβαρδισμούς και την πείνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Κόκκινος Στρατός έκανε χειρότερα εγκλήματα από τους Ναζί. Σκοτωσε εκατομμύρια χριστιανούς και καταδίκασε ένα ολοκληρο λαο στην πεινα και την ανεχεια. Ιδιοι είστε

      Διαγραφή
    2. Σας πονάει που μόνο ο κόκκινος στρατός μόνος του νίκησε τον ναζισμό

      Διαγραφή
  2. Πανος τζαβελας
    Για τα συντρόφια https://youtu.be/XGqG9FYwMUA
    για τους λοιπούς https://youtu.be/1UAt9pKkYck

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατα τα αλλα ο Ζαχαριαδης τα ειχε κανει πλακακια στον εμφυλιο με τους Ρωσους να του δινουν οπλα (γερμανικης προελευσης) να σκοτωνει Ελληνες (τους οποιους Ελληνες) κ να αποσπασει ενα μικρο κομματι της Ελλαδας…Δεν τα λεω εγω,τα αρχεια της Σοβιετικης Ενωσης το λενε…Διαβαστε παρακατω.

    https://www.iefimerida.gr/ellada/arheia-sobietikis-enosis-apokalyptoyn-gia-kke-emfylio?amp=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο σου πού πιστεύεις κάθε παπάρια. Και για πες μου πως οι παραχαράκτες της ιστορίας δικαιολογούν τόσα λάφυρα από τους ναζί. Που τις υπόλοιπες μέρες προσπαθούν να σβήσουν την καταλυτική νίκη της ΕΣΣΔ επί του ναζισμού

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να διευκρινιστεί για ποιους (οποίους Έλληνες)λες; Μήπως αυτούς που δεν σεβάστηκαν την συμφωνία της Βάρκιζας ή τους γερμανοτσολιάδες.

      Διαγραφή
  4. Για τα κουμουνια,ολα παπαριες ειναι κ ψεματα…
    Διαβασε κοσμε…

    https://www.tovima.gr/2019/11/08/opinions/xitler-kai-stalin-sti-zygaria-tou-kakou/amp/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η δημοσίευση εγγράφων από τα Σοβιετικά Αρχεία,που αποδεικνύουν πως με όπλα από τον Στάλιν το ΚΚΕ σκότωνε Έλληνες, τελώντας Εσχάτη Προδοσία,κάνει τους σταλινοφασίστες να χοροπηδάνε. Σε λίγο θα πουν πως και ο Μολότωφ ήταν γερμανοτσολιάς και έγραφε αναφορές για να τους εκθέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έσχατη προδοσία δεν είναι και ο θάνατος με αμερικανικά και βρετανικά όπλα από γερμανοτσολιάδες και συνεργάτες των ναζί

      Διαγραφή

Από το Blogger.