Header Ads

Header ADS

Σαν σήμερα:1946 Ξηρόβρυση Κιλκίς μια άγνωστη σφαγή από παραστρατιωτικούς

Κύριε Σμαρδένκα το δημοσιεύσαμε όπως βλέπετε αλλά εξηγήστε μας τον λόγω γιατί αντιδράτε πάντα  γράφοντας σχόλια, όταν βλέπετε κάποια δημοσίευση για την ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ 17 Ν 


Αφορμη για αυτή την δημοσιευση είναι η ανάρτηση σας  ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ:Η απόπειρα δολοφονίας του Βαρδή Βαρδινογιάννη απότο  τους εγκληματίες της 17 Ν


Σίγουρα έχεις δημοσιεύσει πολλές φορές ανάλογες θύμησες σχετικά με εγκλήματα των ναζι σε χωριά της Ελλάδας , και πολύ καλά κάνεις, δεν σε κρίνω όμως για αυτό. 

Πρέπει να γνωρίζουμε ολοι τι θηριωδίες έκαναν αυτοι, που ακόμα και σήμερα έχουν στην χώρα μας υποστηρικτές.

Όποτε θα μου αφιερώσεις λίγο χώρο στο σαιτ για να θυμίσω με την σειρά μου άλλη μια εγκληματική πράξη που έγινε σαν σήμερα 20 Νοε 1946 στο χωριό Ξηρόβρυση Κιλκίς.

Το Νοέμβριο του 1946 λαμβάνει χώρα μία από τις περισσότερο άγνωστες σφαγές άμαχου πληθυσμού στον ελλαδικό χώρο, η οποία μάλιστα δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένη. Η Ξηρόβρυση Κιλκίς, ένα χωριό 465 κατοίκων, στην πλειονότητα τους Πόντιοι πρόσφυγες και αριστεροί, βρέθηκε στο στόχαστρο ελληνικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, εξαιτίας της πολιτικής ταυτότητας πολλών από τους κατοίκους της και της ενεργής τους συμμετοχής στην αντίσταση και στο αντάρτικο.

Οι κάτοικοι της Ξηρόβρυσης συμμετείχαν μαζικά στο εργατικό κίνημα πριν τον πόλεμο αλλά και στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από το ΕΑΜ  τον ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ. Αυτός ήταν και ο πραγματικός λόγος που το χωριό βρέθηκε στο στόχαστρο των παρακρατικών φασιστών στο ξεκίνημα κιόλας του εμφυλίου. Μάλιστα ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών της περιοχής, ο Π. Σαββίδης, καταγόταν από την Ξηρόβρυση. Η αφορμή για τη σφαγή δόθηκε όταν στις 18 Νοέμβρη του 1946 αντάρτες του Κιλκίς επιτέθηκαν κατά της φρουράς του σιδηροδρομικού σταθμού των Μουριών. Η μάχη δεν κράτησε πολύ. Οι αντάρτες υποχώρησαν γρήγορα.

Στις 20 Νοεμβρίου λοιπόν, παραστρατιωτικοί εισέβαλαν στην Ξηρόβρυση και αφού μπλόκαραν τις δύο βασικές εξόδους του χωριού, επιδόθηκαν σε ένα πολύωρο όργιο δολοφονιών και καταστροφών. Έκαψαν πάνω από 100 σπίτια, σκότωσαν 47 αμάχους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά και τραυμάτισαν πολλούς ακόμη. Η χωροφυλακή του Κιλκίς, ενώ επιβεβαιωμένα είχε πληροφορηθεί την επικείμενη επίθεση, φυσικά δεν έπραξε τίποτα συγκαλύπτοντας πλήρως το έγκλημα.

Το «ιδιαίτερο» χαρακτηριστικό της σφαγής στην Ξηρόβρυση είναι ότι οι θύτες της θηριωδίας ήταν αποκλειστικά Έλληνες ταγματασφαλίτες. Είναι βέβαια γνωστό ότι φιλοναζιστικά ελληνικά αποσπάσματα συμμετείχαν σε όλες σχεδόν τις σφαγές της περιόδου επικουρούμενα τους Γερμανούς ναζί. Στην Ξηρόβρυση όμως η πρωτοβουλία και η εκτέλεση της σφαγής αφορούσε αποκλειστικά και μόνο Έλληνες φασίστες και την τοπική χωροφυλακή. Αυτό το χαρακτηριστικό λοιπόν είναι που έκανε το ελληνικό κράτος να θέλει να ξεχαστεί αυτό το «ατυχές» γεγονός, μην αναγνωρίζοντας ακόμη και σήμερα την σφαγή παρά την επίμονη προσπάθεια των κατοίκων. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο κορμός του ελληνικού κράτους αλλά και τα μεγάλα τζάκια του σήμερα αποτελούν ιστορικά τους συνεχιστές των νικητών, δηλαδή των συνεργατών των ναζί, των μαυραγοριτών και των δοσίλογων. Υπάρχει μάλιστα και μια μερίδα του εθνικού αυτού κορμού που δεν διστάζει, άλλοτε φανερά και άλλοτε συγκαλυμμένα, όχι απλώς να εκφράζει τον θαυμασμό του για τον ναζισμό, αλλά και να προσπαθεί -ανεπιτυχώς μέχρι τώρα- να επιβάλλει τις πρακτικές του.

Η ιστορική μνήμη δεν αποτελεί σελίδες ενός σκονισμένου βιβλίου ούτε μια στείρα αφήγηση του παρελθόντος. Η ιστορική μνήμη είναι τρόπος να αναλύσουμε το σήμερα αλλά και όπλο απέναντι σε κάθε επίδοξο φασίστα.

Βαγγέλης Σμαρδένκας        Αρωνιάδικα Μαστοριάνικα

2 σχόλια:

  1. Προσωπικά η 17 Ν δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Βαπτίστηκε ετσι από τα ΜΜΕ και τις εκαστοτε κυβερνήσεις Είναι Επαναστατική οργάνωση πιο λογικό κατά ην άποψη μου χωρίς βεβαια και να στο επιβάλω θα ηταν να την αναφέρεις σαν τρομοκρατική οργάνωση Από τα 19 άτομα που συνεληφηκαν το 2002 τα 5 είναι ακόμα φυλακή ενώ τα υπόλοιπα αποφυλακιστήκαν από 2005 εως 2021.Οπως θα διαβάσεις πιο κατω για το πώς οριζει το σαιτ του Υ.Προ.Πο το οργανωμένο εγκλημα
    Οποτε η 17 Ν ποτέ δεν ειχε στόχο το κέρδος (χρημα) αλλα την ένοπλη ταξική πάλη ( ανταρτικό πόλης)
    Ο ορισμός του οργανωμένου εγκλήματος, λόγω της ιδιαιτερότητας και της πολυπλοκότητας που παρουσιάζει η εγκληματική αυτή δραστηριότητα, αποτέλεσε και αποτελεί σημείο διαφωνιών σε όλα τα διεθνή fora . Όμως παρά τις κατά καιρούς εννοιολογικές διακυμάνσεις, ως οργανωμένο έγκλημα θεωρείται «η οργάνωση προσώπων που έχει σαν σκοπό την άσκηση εγκληματικής δραστηριότητας σε διαρκή βάση, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και να ελέγξει εθνικές και διεθνείς καταστάσεις».
    Η INTERPOL , υιοθέτησε με απόφασή της το 1998, στα πλαίσια του πρώτου συμποσίου για το οργανωμένο έγκλημα που έγινε στη Λυών της Γαλλίας τον ακόλουθο ορισμό: «Οργανωμένο έγκλημα είναι κάθε επιχείρηση ή ομάδα ατόμων που εμπλέκεται σε διαρκή παράνομη δραστηριότητα, η οποία έχει ως πρωταρχικό σκοπό την απόκτηση κερδών ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα».
    Στη Γερμανία από εκπροσώπους της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης διαμορφώθηκε ο ακόλουθος ορισμός: «Οργανωμένο έγκλημα είναι η βασιζόμενη στην επιδίωξη κερδών και δύναμης προσχεδιασμένη διάπραξη εγκληματικών πράξεων, από τις οποίες κάθε μία ή στο σύνολό τους είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας, εφόσον διαπράττονται από περισσότερους των δύο δραστών, οι οποίοι έχοντας κατανείμει μεταξύ τους, τους σχετικούς εγκληματικούς ρόλους συνεργάζονται προς διεκπεραίωση τους σχεδίου τους για μεγάλο ή αόριστο χρονικό διάστημα, είτε χρησιμοποιώντας επαγγελματικές ή επιχειρηματικές δομές, είτε εφαρμόζοντας βία ή άλλα κατάλληλα προς εκφοβισμό μέσα, είτε ενεργώντας μέσω επιρροών που ασκούν στην πολιτική, στα Μ.Μ.Ε, στη δημόσια διοίκηση, στη δικαιοσύνη ή στην οικονομία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι αμεταμοητοι καταδικασμενοι δολοφόνοι. Αυτό είναι ζωον

      Διαγραφή

Από το Blogger.