Header Ads

Header ADS

Το ΣτΕ έκρινε ότι είναι παράνομη η σφαγή ζώων στην Ελλάδα σε θρησκευτικές τελετές

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ΚΥΑ η οποία προέβλεπε ότι κατά τις θρησκευτικές λατρευτικές τελετές της μουσουλμανικής και εβραϊκής θρησκείας, που τελούνται στην χώρας μας, επιτρέπεται η σφαγή ζώων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση. Η ΚΥΑ ακυρώθηκε καθώς κρίθηκε παράνομη, αντίθετη στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία και αντίθετη στο Σύνταγμα.

Να σημειωθεί ότι η μουσουλμανική και η εβραϊκή θρησκεία προβλέπουν ειδικό τελετουργικό τρόπο σφαγής των ζώων κατά τις θρησκευτικές τελετές τους, με κύριο χαρακτηριστικό την σφαγή του ζώου χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ είχε προσφύγει η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ζητούσε να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. 951/44337/21.4.2017 απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων και του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, με την οποία καθορίσθηκαν τα αναγκαία συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1099/2009, σχετικά με τη σφαγή των ζώων στο πλαίσιο θρησκευτικών εκδηλώσεων λατρευτικών τύπων αλλοθρήσκων.

Το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 1751/2021 απόφασή του (προεδρεύων ο σύμβουλος Επικρατείας Ευθύμιος Αντωνόπουλος και η εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Χριστίνα Σιταρά) έκανε δεκτή την αίτηση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και ακύρωσε την προσβαλλόμενη ΚΥΑ.

https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.