Header Ads

Header ADS

Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΟΛΙΑΝΩΝ


Η ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΟΛΙΑΝΩΝ

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ-ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΡΑΤΣΙΩΤΩΝ " ΤΑ ΦΡΑΤΣΙΑ "

Με την λαμπρότητα που αρμόζει, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Φρατσιώτες τιμήσαμε τον Μεγαλομάρτυρα Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό στον ομώνυμο ιερό ναό στη γειτονιά των Παντολιανίκων.

Παρά τη ζέστη η προσέλευση των πιστών ήταν μεγάλη και φυσικά κατά τη διάρκεια της πανηγύρεως τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ευλάβεια και υπευθυνότητα.
Ο ναός αυτός βρίσκεται σε μια από τις πλέον εύφορες κοιλάδες του χωριού μας, σε ένα ειδυλλιακό σημείο κοντά στο δρόμο και παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον αφού φαίνεται πως είναι ο παλαιότερος ναός των Φρατσίων.

Η λατρεία του Αγίου στην κάτω γειτονιά φαίνεται να ήταν τόσο δυνατή ώστε να βαφτίζονται πολλά παιδιά με το όνομα Παντολέος προς χάριν Του και με τα χρόνια ο συνοικισμός από Ραφτακιάνικα να μετανομασθεί σε Παντολιάνικα.

Η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονος είναι γνωστή ήδη από τον 14ο αιώνα και εντοπίζεται ως ο Άγιος Παντελεήμων στα Φράτσια. Κατά την παράδοση ο ναός κτίσθηκε πάνω σε παλαιότερο ναό και λειτουργούσε ως κοιμητηριακός ναός αλλά μόνον για αβάπτιστα μωρά ή κούλουθρα όπως λέγονται στην τοπική μας διάλεκτο.

Το 1817 νοικοκύρης του Ναού φαίνεται κάποιος παπά Νικόλαος Ραφτάκης του Σταμάτη ή ο αποκαλούμενος και ως τις μέρες μας παπά Λαγός. Το εκκλησάκι είναι μικρών διαστάσεων, μονόχωρο, καμαροσκέπαστο, ενώ διατηρεί στην οροφή του την παραδοσιακή σχιστόπλακα η οποία υπήρξε και τοπική τεχνοτροπία στέγασης. Στη νότια πλευρά του Ναού υπάρχει είσοδος με τοξωτό πώρινο περιθύρωμα ενώ πάνω από αυτήν δεσπόζει καλλιτεχνικότατο μονόλοβο καμπαναριό.

Στις αρχές του 2000 το εκκλησάκι ανακαινίστηκε δαπάνη των αδελφών Κοσμά και Ιωάννη Λ. Κασιμάτη ή όπως τους αποκαλούσαμε Λαμπρινιάνους, οι οποίοι υπέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσαν πνοή στο κτήριο το οποίο σχεδόν κινδύνευε.

Ευχόμαστε σε όλους χρόνια πολλά και ο Ιαματικός Άγιος Παντελεήμων να χαρίζει υγεία στο χωριό του και σε όλους τους απανταχού της γης Παντολέους.

Υ.Γ.1 ευχαριστούμε την κυρία Ειρήνη Μ. Πετροχείλου για την παροχή φωτογραφιών.
Υ.Γ.2 το παραπάνω μικρό κείμενο θα θέλαμε να το αφιερώσουμε σε κάποιους αγαπημένους μας συγχωριανούς οι οποίοι έδειξαν μεγάλη αγάπη για τον Άγιο και που προσέφεραν με όλες τους τις δυνάμεις και πλέον βρίσκονται στην αγκαλιά των αγγέλων. Να αναφερθούμε ονομαστικά με σεβασμό στη μνήμη τους.

Κοσμάς Λ. Κασιμάτης +Φεβρουάριος 2008
Ιωάννης Λ. Κασιμάτης +Δεκέμβριος 2013
Γεώργιος Θ. Καλοκαιρινός +Σεπτέμβριος 2006
Μαρία Γ. Καλοκαιρινού +Μάιος 2015
Κυπαρισσούλα Ι. Καλοκαιρινού +Οκτώβριος 2006
Ευάγγελος Ν. Συρίγος +Ιούνιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.