Header Ads

Header ADS

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΕΕ για την 157η επέτειο της ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μνημείο Ένωσης Επτανήσων (Κέρκυρα)

Αγαπητοί φίλοι, φίλες, μέλη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας, 

 

Στις 21 Μάϊου γιορτάζουμε την ένωση με την μητέρα Ελλάδα, είναι μια μέρα μνήμης και απολογισμού. Το 1848 στην Κεφαλλονιά ξεκίνησε επανάσταση που δεν μπόρεσε να κατασταλεί από τον Αγγλικό στρατό με αποτέλεσμα να γίνει ξανά εξέγερση το 1849 και να εξελιχθεί σε ένοπλο αγώνα για απελευθέρωση.

Σε πολιτικό επίπεδο είναι γνωστός ο καθοριστικός ρόλος των Ριζοσπαστών στην μεγάλη αυτή τότε προσπάθεια ένωσης, της δημιουργίας Εθνικής συνείδησης και των αγώνων για τη Δημοκρατία. 

Οι ανθενωτικοί ευγενείς προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις παρουσιάζοντας κατασκευασμένα υπομνήματα ότι δήθεν οι Επτανήσιοι ήταν αντίθετοι με την Ένωση. 

Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που εναντιώνονται στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, αυτοί οι οποίοι βάζουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το συλλογικό, το ατομικό πάνω από το Εθνικό. Οι προκλήσεις που έχουμε ως Δημοκρατία να αντιμετωπίσουμε είναι διαχρονικές και σε κάθε εποχή έχουν να μας δώσουν μαθήματα και μηνύματα. 

Το μήνυμα της αγωνιστικότητας και αποφασιστικότητας του αγώνα απελευθέρωσης από τον Αγγλικό ζυγό οφείλουμε να το φωλιάσουμε στον μυαλό και στην καρδιά μιας. Οι δυνάστες, κατακτητές δεν είναι πάντα φανεροί, είναι κάποιες φορές λύκοι ντυμένοι πρόβατα. 

Στο σήμερα λοιπόν όπου οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και οι απειλές κρυφές, όπου συνηθίσαμε να ζούμε στραβά μιας και έχουμε πλέον την “ελευθερία” μας, καλούμαστε αν θέλουμε να λεγόμαστε συνειδητοποιημένοι πολίτες να θυμηθούμε ξανά το συλλογικό συμφέρον και την αρμονία της κοινωνίας. 

Η προστασία της Δημοκρατίας ξεκινάει από την προστασία και φροντίδα της κοινωνίας. Η ηθική στην καθημερινότητα και στο επιχειρείν, η στήριξη των αδύναμων κοινωνικά συνανθρώπων μας, η ενεργός συμμετοχή στη λύση των προβλημάτων του τόπου μας, οι μικρές καλές πράξεις, η ενσυναίσθηση, η ανθρωπιά. Αν νοσούν κύτταρα του σώματος μετά νοσεί όλο το σώμα. 

Όσο οι Επτανήσιοι αγωνιζόμαστε συλλογικά ενωμένοι ποτίζοντας με νερό τα άνθη της Δημοκρατίας, των πανανθρώπινων αξιών και της ηθικής ζωής μπορούμε να πορευόμαστε ως κοινωνία με δικαιοσύνη, αρμονία, ελευθερία, ευμάρεια. 

Οι ψυχές των πρόγονων μας – αγωνιστές για την Ένωση κάνουν έκκληση – δώστε νόημα στον αγώνα μας για Ελευθερία, Δημοκρατία, Ισότητα. Ζήστε με ηθική και αξίες. Ζήστε αρμονικά και όμορφα. Ζήτω το 1864, ζήτω τα Ιόνια νησιά, ζήτω η Ελλάς.

 

Δημήτρης Πολλάτος
Πρόεδρος Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.