Header Ads

Header ADS

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων-24 Απριλίου 2021

Γράφει η Μαργαρίτα Σπυριδάκου.

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων-24 Απριλίου 2021

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα θύματα της συστηματικής εξόντωσης του Αρμενικού Λαού που κατοικούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κατά την περίοδο 1915-1918.
Οι Αρμένιοι όπως και οι Έλληνες υπήκοοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υποστήριξαν, σε αρχικό στάδιο, το Κίνημα των Νεότουρκων τον Ιούλιο του 1908 και την πτώση του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ ΄Β, ο οποίος επίσης τους κατεδίωκε και τους εξόντωνε, επηρεασμένοι από υποσχέσεις περί ανεξιθρησκείας και ισότητας των λαών που κατοικούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η επίσημη ημερομηνία της μαζικής εξόντωσης του Αρμενικού λαού θεωρείται η 24η Απρίλιου 1915, οπού και

πραγματοποιήθηκαν μαζικές συλλήψεις επιφανών Αρμένιων πολίτων στην Κωνσταντινούπολη. Τα γεγονότα αυτά ήταν εις γνώσιν των Γερμανών Συμμάχων των Τούρκων στο Μεγάλο Πόλεμο, οι οποίοι και συμβούλεψαν τους Οθωμανούς να καθαρίσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία από τους αλλοθρήσκους λαούς. Στην πραγματικότητα οι εκτοπίσεις, οι λεηλασίες, οι βιασμοί, οι σφαγές αμάχων, οι ανασκολοπισμοί καθώς και η αποστολή πολίτων στα τάγματα εργασίας, τα περιβόητα Αμελέ Ταμπουρού, είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1909 με την άνοδο στην εξουσία της περιβόητης τριανδρίας του τουρκικού κομιτάτου ΄΄Ένωση και Πρόοδος΄΄. Χαρακτηριστικό περιστατικό της φρικαλεότητας της νέας κυβέρνησης ήταν η σφαγή 30.000 Αρμενίων αμάχων τον Απρίλιο του 1909 στα Άδανα. Τα ονόματα του Εμβέρ Πασά, του Ταλαάτ Πασά και του Τζεμάλ Πασά συνδέθηκαν με την γενοκτονία 1.500.000 ψυχών, οι οποίες σύμφωνα με την τουρκική προπαγάνδα, όπως και στην περίπτωση των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, θεωρούνται ως θύματα στα πλαίσια διεξαγωγής του Ά Παγκοσμίου Πολέμου και της θεμελίωσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους, κατά την διάρκεια του Πολέμου Ανεξαρτησίας, υπό την ηγεσία του θεωρούμενου ως γενάρχη των Τούρκων, Μουσταφά Κεμάλ.
Ο Αρμένικος λαός όμως, μη λησμονώντας τους διώκτες του, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίσημη αναγνώριση της συστηματικής εξόντωσης του καθως και την εύρεση των ηθικών αυτουργών των σφαγέων του. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νεαρού Αρμένιου, Σολομών Τεχλιριάν, ο οποίος και δολοφόνησε τον Ταλαάτ Πασά, στο Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 1921. Ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ το 1939 ανέφερε ότι κάνεις πλέον δεν θυμάται την σφαγή των Αρμενίων και διέπραξε την μεγαλύτερη γενοκτονία του αιώνα εις βάρος της Ευρωπαϊκής Εβραϊκής Κοινότητας κατά την διάρκεια του ΄Β Παγκοσμίου Πολέμου. Διαψεύστηκε όμως οικτρά αφού λαοί όπως οι Αρμένιοι έχουν πλήρη ιστορική συνείδηση του παρελθόντος τους,τιμούν τη μνήμη των ηρώων και μαρτύρων τους και δεν άφηνουν την ανθρωπότητα να ξεχάσει.
Η επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας του Αρμένικου Λαού, θεωρείται εν πολλοίς και μια κίνηση δικαίωσης της μνήμης των θυμάτων αφού 32 χώρες αλλά και διεθνείς οργανισμοί έχουν προβεί σε αυτήν, ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής.
Το 2021 θεωρείται και καθοριστικό έτος για την θεμελίωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων και της καταδίκης του Τουρκικού Κράτους αφού αναμένεται ότι ο Προέδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, θα προβεί στην επίσημη αναγνώριση από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως είχε δεσμευτεί και προεκλογικά.
Μια τέτοια κίνηση, έχει τεράστια συμβολική σημασία, σε μια περίοδο οπού η τουρκική επιθετικότητα αυξάνεται συνεχώς στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ το Τουρκικό Κράτος φαίνεται να χάνει συνεχώς τους ισχυρούς συμμάχους του, λόγω των ακραίων χειρισμών της ηγεσίας του και του ρόλου του ως κράτος τρομοκράτη της Εγγύς Ανατολής.
Ας ελπίσουμε, ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ αποτελεί την αρχή της αναγνώρισης των φρικαλεοτήτων και της γενοκτονίας που διέπραξε το Τουρκικό Κράτος εναντίον και άλλων εθνοτήτων στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως των Ποντίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.
Βέβαια δε λησμονούμε το οργανωμένο πογκρόμ και την εκκαθάριση του ελληνικού στοιχείου της Κωνσταντινούπολης κατά τα Σεπτεμβριανά το 1955 και την παράνομη εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974.
Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα: https://armeniangenocide100.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.